torstai 17. elokuuta 2017

Hämyisen pubin keskellä


Joskus meistä jokainen tarvitsee niin sanottua lohturuokaa. Minun lohturuokiini lukeutuvat herkut, jotka muistuttavat asioista. Tällaisia ovat esimerkiksi mummun ja äidin reseptit, sekä ruoat, joita olen syönyt jossain tietyssä paikassa. Tänään halusin matkustaa hetkeksi takaisin häämatkallemme ja Lontoon pubeihin. Sieltä sai maailman parasta piirakkaa, jossa oli ihanan rapea kuori ja sisus täynnä suussa sulavaa lihapataa. Tänään halusin istua taas hämyisen pubin keskellä ja nautiskella tuota herkkua. Siksi valmistin brittiläisen lihapiiraan, lisukkeinaan muussia ja herneitä. Täydellistä lohturuokaa. 

Olen kokeillut tehdä tätä kerran aiemminkin, mutta silloin sovelsin ihan vain omasta päästä, niin se ei ollut aivan sellaista kuin olisin halunnut. Hyvää sekin oli, mutta se ei muistuttanut tarpeeksi Lontoosta. Niinpä tällä kertaa etsin autenttisen ohjeen, josta sitten käänsin mittayksiköt ja paistoasteet oikeiksi. Tämän takia jotkut mitat saattavat olla vähän hassuja - ei tasaisia eikä täysin puolikkaitakaan. Ohjeen mukaan tähän olisi kuulunut ale olut, mutta itse pidän tumman Guinnessin mausta ennemmin. Vaikea ei tämäkään ruoka ole, mutta aikaa kyllä kuluu kun vaiheita on niin monta. Ei siis ole mitään pikaista lohturuokaa. 


Pata syntyy helposti käyttämällä...

800 grammaa naudan suikaleita
1 sipuli 
2 porkkanaa
3 valkosipulin kynttä
2 teelusikallista tomaattipyrettä
2 ruokalusikallista vehnäjauhoja 
1,2 desiä olutta
1,8 desiä lihalientä
2 ruokalusikallista Worcestershire kastiketta
silputtua tuoretta timjamia
rouhittua mustapippuria
ripaus suolaa

Taikinaan tarvitset... 

7 desiä vehnäjauhoja
350 grammaa kylmää voita
1,2 desiä vettä

Pataa varten ainekset kannattaa paistaa pannulla, jotta lihat ruskistuvat kivasti ja pilkotut kasvikset saavat enemmän makua. Venhäjauho on helpoin sekoittaa jo pannulla ruskistettuihin lihoihin ja vesi siihen, niin kastike suurustuu hyvin. Loput ainekset vain sekoitetaan padassa keskenään ja haudutetaan uunissa kannen alla 175 asteessa reilun tunnin. Kastikkeessa on tarkoituksella vain vähän nestettä, jotta siitä tulee paksuhkoa ja se pysyisi piirakan sisällä. 




Taikina kannataa tehdä yleiskoneessa ja pitää voi niin kylmänä kuin mahdollista. Käsin vaivaaminen lämmittää voita turhaan ja koneella taikina syntyy muutenkin vaivattomammin. Tämä taikina ei ole kaikista helpoiten käsiteltävissä, joten liikkeet saavat olla ripeitä, ettei se lämpene turhaan. Yleiskoneessa tosiaan sekoitetaan jauhot ja kylmä voi murumaiseksi seokseksi, jonka jälkeen joukkoon lisätään vesi ohuena nauhana. Taikina kääritään kelmuun ja laitetaan jääkaappiin odottelemaan. Kun pata on valmis, kaulitaan taikinasta puolet reilun jauhomäärän kera ja painellaan taikinalevy piirakkavuoan pohjalle sekä reunoille. Pohjan päälle kannattaa laittaa keraamisia pasitokuulia tai kuivaa riisiä, sillä muuten se nousee liikaa. Paistetaan painon kanssa 200 asteessa 12 minuuttia, otetaan paino pois, pistellään pohjaa haarukalla ja paistetaan vielä viisi minuuttia. Kastike kaadetaan paistetulle pohjalle, kaulitaan toinen puoli taikinasta päälle, tehdään muutama viilto höyryille ja voidellaan munalla. Piirakkaa paistetaan vielä 15 minuuttia ja tarjoillaan tosiaankin perunamuusin sekä herneiden kera. Suosittelen kokeilemaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti