perjantai 20. lokakuuta 2017

Joka maun sämpylät


Sämpylät ovat mielestäni mahtava leivonnainen, sillä niihin voi laittaa lähes mitä tahansa ja niitä on todella helppo tehdä. Jos vaikka leipä loppuu kesken eikä kaupaankaan jaksa lähteä, niin alle kahdessa tunnissa saat uunituoretta sämpylää nenäsi eteen.

Itse teen jo nykyään sämpylät niin kuin äitinikin, eli heitän ihan näppituntumalla aineksia kulhoon. Vielä kertaakaan en ole huonoja sämpylöitä uunista ottanut ulos, vaikka en mittoja käytäkään. Ainut minkä mittaan on neste ja hiiva, että taikina varmasti kohoaa. Käytän sämpylöissä monia eri makuja, sillä pelkät vehnäsämpylät ovat ehkä vähän tylsiä. Useasti sämpylöihini sujahtaa niin porkkanaa kuin kuminaakin, sekä erilaisia leseitä.




Näihin laitoin 7 desiä kädenlämpöistä maitoa, johon sekoitin yhden palan hiivaa. Lisäsin joukkoon arviolta 2 ruokalusikallista siirappia, hieman suolaa, pari raastettua porkkanaa, pari teelusikallista pellavansiemeniä sekä kuminaa, noin desin kauraleseitä sekä ohrajauhoja ja tietysti lopuksi 13-16 desiä vehnäjauhoja. Annoin taikinan kohota tunnin verran ja sehän kohosikin oikein mallikkaasti. Sämpylöistäni tuli ehkä hieman suurehkoja, joten jos osaat tehdä normaalin kokoisia, niin saat varmaan 25 sämpylää. Minä sain neljätoista.   

Paistoin sämpylöitä 200 asteessa 15-20 minuuttia ja ennen paistoa sivelin pinnan vedellä. Kyllä kotona leivottu leipä aina voittaa kaupan tädin versiot eikä se oikeasti edes vie kovin kauaa, niin miksei sämpylöitä tai limppuja tule useammin tehtyä?

2 kommenttia:

  1. Oi tekee hirmusesti mieli leipoa sämpylöitä kun näitä kuvia kahtoo! Pitää ottaa ohjeesta osviittaa ja lähtiä rohkiasti soveltamaan :P Ihan järettömän visuaalisesti kaunis blogi siulla, tykkään seurata :)

    VastaaPoista