perjantai 10. marraskuuta 2017

Kotiruokien klassikko


Syksyn viiletessä alan aina kaipaamaan kotoisia ja turvallisia ruokia. Kaikki lämmittävät pataruoat, paistokset ja keitot ovat ihania ja jotenkin sitä vain kaipaa sellaista vähän tuhdimpaa ruokaa. Viime viikolla tein ihania lihapatoja ja nyt olikin sitten vuorossa toinen kotiruokien klassikko - lindströmin pihvit.

Ajattelin ensin tehdä pihvien seuraksi muusia, mutta yhtäkkiä alkoikin tehdä mieli valkosipuliperunoita. Nekin valmistuvat helposti, vaikka perunoiden kuoriminen ja pilkkominen viekin oman aikansa. Itse teen valkosipuliperunat hyvin perinteisesti, eli ladon kerroksittain uunivuokaan perunaviipaleita ja pilkottua valkosipulia. Jokaiseen kerrokseen laitan myös suolaa ja pippuria, jotta kaikki perunat maustuvat tasaisesti. Tähän käytettäviä valkosipuleja ei kannata murskata puristimella, sillä niin saat vain kitkerää makua aikaiseksi. Kannattaa siis vain maltillisesti pilkkoa kaikki. Lopuksi kaadan vuokaan kermaa ja laitan pinnalle pari voinokaretta. Mitään pikaruokaa nämä eivät ole, mutta vaivan arvoisia kyllä.  


Lindströmeihin käytän kokonaisia etikkapunajuuria, jotka raastan rouheaksi raasteeksi. Paloittelemallakin saa, mutta itse olen todennut, että raaste istuu taikinaan paremmin. Lisäksi laitan taikinaan samoja juttuja kuin perinteisiin jauhelihapihveihinkin eli korppujauhoja, munia, kermaviiliä, lihaliemikuution, sipulia ja mausteita. Sillä välin kun taikina seisoo, on hyvä tehdä perunat uunivalmiiksi. Perunat paistuvat kauemmin, joten pihvit ehtii hyvin pyöritellä sillä välin. Punajuuri tekee pihveistä ihanan mehukkaita ja koko komeuden kruunaa vielä paistettu sipuli. Ainakin miehen mielestä.

Sekoitan siis reilun desin korppujauhoja kermaviilin ja neljän munan kanssa. Pilkon sipulin ja paistan sen pannulla. Lisään kermaviiliseokseen suolaa ja pippurisekoitusta, sekä yhden lihaliemikuution. Lihaliemi kannaattaa liottaa pieneen tilkkaan kuumaa vettä, sillä muuten se ei sekoitu taikinaan tasaisesti. Mukaan lisätään vielä neljä isohkoa etikkapunajuurta raastettuna, se paistettu ja jäähtynyt sipuli sekä 600 g jauhelihaa. Tästä määrästä sain 14 mehevää pihviä, jotka paistoin uunissa. Pannulla tulisi tietysti asteen verran parempi, mutta en jaksanut vaivautua. Ihanan täyteläistä kotiruokaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti