maanantai 5. maaliskuuta 2018

Kaiken vaivan arvoista



Välillä on ihanaa valmistaa oikein kunnon intialainen päivällinen. Tässä olen kyllä hieman tapojeni orja, sillä teen aina saman kokonaisuuden - butter chickeniä, linssidalia, mangolassia sekä tietysti naanleipää. Se on vain niin hyvä makujen yhdistelmä, ettei muuta tarvita. Tomaattisen lempeää kanakastiketta, tulisen pehmeää linssimuhennosta, mehevää leipää ja kaiken kruunaavaa mangojuomaa. Ah.

Tämä on sinänsä aika helppo ruoka, mutta aikaa vievä. Kanat pitää laittaa marinoitumaan edellisenä päivänä ja varsinaisen kastikkeen keittämiseen menee useampi tunti. Se on kuitenkin kaiken sen vaivan arvoista, usko pois. Butter chicken on melko klassinen intialaisen keittiön annos, jossa jogurttimarinoidut ja grillatut kanat sekoitetaan ihanaan tomaatti-kermakastikkeeseen. Dal puolestaan on mausteinen linssimuhennos, joka sopii hyvin lisukkeeksi. Se on hieman tulisempi kuin butter chicken, joten ne mukavasti tasapainoittavat toisiaan. 


 Kanaa marinoidaan jääkaapissa mausteisessa jogurttimarinadissa mieluiten yön yli. Itse käytän yleensä pari kiloa luullista, marinoimatonta kanaa eli kanan koipireisiä, sillä niistä irtoaa parhaiten makua. Marinadi valmistuu käden käänteessä sekoittamalla yhteen turkkilaista jogurttia, kuusi valkosipulin kynttä, tuore pilkottu chili, raastettua inkivääriä, kahden limen mehu, pari teelusikallista paprikajauhetta, teelusikka suolaa, puolisen desiä öljyä sekä ruokalusikka garam masalaa. Mausteseos survotaan sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi ja yhdistetään n. 5 desiin jogurttia. Kanoista suosittelen ottamaan nahan pois, niin liha maustuu paremmin. Laita kanat isoon kulhoon, hiero marinadi niihin ja peitä kulho foliolla. Marinoituneet kanat asetellaan vuokaan tai korkeareunaiselle uunipellille ja pohjalle laitetaan hieman vettä, ettei kanat kuivu. Kanoja paistetaan 175 asteessa parisen tuntia. 

Kun koivet paistuvat, valmistetaan kastike. Ison kattilan pohjalla kuullotetaan pilkottu sipuli ja muutama valkospulin kynsi. Mukaan lisätään raastettua inkivääriä, ruokalusikallinen sarviapilansiemeniä, teelusikka kanelia sekä puolikas teelusikka suolaa. Pienen pyöräytyksen jälkeen kattilaan lisätään pari, kolme tölkkiä kokonaisia purkkitomaatteja sekä pari desiä vettä. Seosta keitellään hiljalleen tunnin ajan, jonka jälkeen se soseutetaan sauvasekoittimella. Keittämistä jatketaan vielä ainakin tunnin verran, jonka jälkeen mukaan lisätään ruokalusikka hunajaa, purkki kermaa, kahdeksan ruokalusikallista voita sekä luista riivityt kananlihat. Hauduttelua voi jatkaa vielä tunnin verran.

Daliin voit käyttää minkä värisiä linssejä tahansa, mutta itse käytän yleensä punaisia linssejä ja mustia beluga-linssejä. Punaiset menevät enemmän mössöksi, kun taas mustat luovat purutuntumaa. Linssit pitää huuhdella siivilässä ennen keittämistä, ja niiden keittämiseen hyvä vinkki on yksi osa linssejä ja kaksi osaa vettä. Dal kannattaa maustaa jo keittämisvaiheessa, jolloin linssit imevät kaiken ihanan maun itseensä. Keitinveteen laitetaan siis tomaattipyrettä, garam masalaa, juustokuminaa, cayannepippuria, suolaa sekä ihan loppuvaiheessa tilkka kermaa. Vettä voi joutua välillä lisäilemään, sillä linssit imevät melkoisesti. Sitten vain haudutellaan niin pitkään, että linssit ovat sopivan kypsiä ja koostumus lähemäpä mössöä kuin vetistä. Tämä dal on yleensä kaikkien mieleen.

Mangolassi on joidenkin mittapuulla jälkiruoka, mutta omasta mielestäni se sopii aterian kaveriksi. Varsinkin jos on jotain tulista tarjolla, lassi viilentää mukavasti. Sen valmistat helposti sekoittamalla turkkilaista jogurttia sekä mangososetta, ja koostumuksesta saat sopivan juotavan ohentamalla sitä maidolla. Lassin voi halutessaan maustaa kardemummalla.

Herkut voi tarjoilla riisin kanssa, tai sitten vain naan leivän kera. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti