perjantai 2. maaliskuuta 2018

Levymakaronilaatikko


Ajattelin jakaa teille oman lasagnevinkkini. Lasagnea eli levymakaronilaatikkoa tehdään varmasti monella tyylillä, enkä väitä, että tämä olisi ainut oikea. Tämä kuitenkin sopii meille, jotka kammoamme valkokastiketta ja sulanutta juustoa. Yök.

Teen lasagnen samalla tavalla kuin äitini, ja aluksi resepti kauhistutti miestä. Hän kun jumaloi sulaa juustoa. Mies on kuitenkin vuosien saatossa tottunut lasagneeni sellaisenaan kuin se on ja välillä hemmottelen häntä pintajuustokerroksella, koska sen saan itse kuorittua pois. Lasagnea kannattaa tehdä aina reilusti, sillä ensinnäkin se on uunituoreena huumavan hyvää jolloin sitä syö kuin hullu puuroa, toisekseen sitä voi syödä vielä huomennakin ja lopuksi siitä voi laittaa vielä pakastimeenkin.



Tähän maailman parhaaseen ja lähes juustottomaan lasagneen tarvitset siis jauhelihaa, sipulia, valkosipulia, paseerattua tomaattia, maitoa, lasagnelevyjä, läjän mausteita sekä tietenkin sen salaisen ainesosan eli sulatejuustoa. Ainesmäärät riippuvat vuokasi koosta - itse käytän kilon jauhelihaan sen isomman purkin Olympiaa sekä kaksi pahvitörpöllistä tomaattia.

Ensiksi siis keitän tomaattisen jauhelihakastikkeen, jonka maustan oreganolla, mustapippurilla, sokerilla ja suolalla. Pilkon ja paistan sipulit, lisään jauhelihan pannulle paistumaan ja maustan sen. Lopuksi lisään paseeratut tomaatit sekä tilkan vettä, sillä lasagnelevyt imevät melkoisesti kosteutta. Kuiva lasse ei ole mistään kotoisin.

Sillä välin kun tomaattikastike hautuu ja porisee, on hyvä valmistaa vaalea kastike. Kuten jo mainitsinkin, inhoan perinteistä valkokastiketta yli kaiken, mutta onneksi sen voi korvata. Sulatejuustokastikkeeni päihittää valkokastikkeen mennen tullen ja se on myös järjettömän helppo tehdä. Tarvitset vain kattilan - mieluiten teflonisen - sekä paketin sulatejuustoa ja hieman maitoa. Kattilan pohjalle kaadetaan maitoa sen verran, että pohja peittyy ja mukaan lisätään paketillinen sulatejuustoa. Juusto sulatetaan miedolla lämmöllä ja se kannattaa pitää kokoajan liikkeessä! Kun juusto on sulanut, joukkoon lisätään maitoa niin, että kastikkeesta tulee sopivan juoksevaa. Kastike maustetaan suolalla ja pippurilla, ja sitten vain kasataan lasagne eli kastikkeita ja pastalevyjä vuorotellen. Itse pidän siitä, että tomaattikastike jää päälimmäiseksi, mutta se nyt on ihan makuasia. Ja jos mieli tekee, niin pinnalle voi vielä ripotella juustoraastetta. Sitten vain vuoka uuniin 175 asteeseen n. 40-45 minuutiksi ja viimein pääset herkuttelemaan. Tämän jälkeen et enää ihmettele miksi lasagne on katti Karvisen lempiruokaa.

6 kommenttia:

  1. Lasagne on herkkua, mutta se valkokastikkeen tekeminen kamalaa. Itse korvaan valkokastikkeen juustoruokakermalla, juustoraasteella ja mozarellaviipaleilla.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Anna tästä reseptistä :) Tiedän monia, jotka eivät joko halua tai osaa tehdä valkokastiketta joten tässä oivallinen resepti myös heille. Tätä täytyy itsekin kokeilla. Teen lasagne silloin tällöin ja se on kyllä todella herkullista ja sopii juuri tällaiseen kylmään aikaan.

    VastaaPoista
  3. Kiitos todella kivasta vinkistä tuon sulatejuuston suhteen. Olen alkanut välttää valkoista vehnää, joten tätä voisi kokeilla valkokastikkeen sijaan.

    Kivaa viikkoa sinulle Anna :)

    VastaaPoista
  4. Tuo sulatejuusto vinkki oli kiva! Se pääsee itsellekin käyttöön :-) Vaikka valkokastikkeesta ja sulaneesta oikeasta juusosta en varmasti silti luovu! :D

    VastaaPoista
  5. Nam, hyvältä näyttää! Täytyykin pistää korvan taa tämä resepti :)

    https://mylifeassuski.blogspot.fi/

    VastaaPoista