perjantai 30. marraskuuta 2018

Kylmään maitoon kastettuna



Kuten osa on ehkä huomannutkin, on blogissa ollut hieman hiljaiseloa viime aikoina. Omassa elämässä tuntuu tapahtuvan vähän liikaakin, joka puolestaan on vienyt veronsa kirjoituspuolelta. Mutta eiköhän tämä tästä taas lähde rullaamaan, kun päästään kunnolla näiden joulujuttujen pariin! 

Olen tällä viikolla tehnyt jo vaikka mitä joulutöitä. Jouluintoilunhan aloitin jo joskus syyskuussa ja onneksi tein kortitkin valmiiksi hyvissä ajoin - nyt ne olisi nimittäin kyllä jääneet tekemättä. Tällä viikolla olen siis pessyt jääkaapin, sulattanut pakastimen, leiponut yhden peltirasiallisen pipareita, laittanut joulukoristeet paikoilleen ja postittanut osan korteista. Äiti saa toimia postitonttuna, ja viedä loput kortit kotipuoleen. Vielä pitäisi lyödä lukkoon joulupöydän sisältö, leipoa vähän lisää ja ehkä ostella lahjoja. 


Tänäkin vuonna leivoin piparkakkuni mummun ohjeella. Koen sen jotenkin tarpeelliseksi, että tuota reseptiä jatketaan ja kaikki pitävät näistä aina niin paljon. Miehen mielestä nämä ovat parhaita mahdollisia pipareita. Lisäksi äidin ohjeella tehtyjä saan kuitenkin äidin itse leipomina, joten voin ihan hyvin tehdä itse mummun pipareita. 

Tarvitset 1,5 dl siirappia, hieman alle 2 dl eli 140 grammaa sokeria, 1,5 teelusikallista pomeranssia ja puolikkaan teelusikallisen kanelia, kardemummaa sekä neilikkaa. Ne kiehautetaan kattilassa, jonka jälkeen mukaan lisätään puolikas ruokalusikallinen ruokasoodaa, 140 g voita, yksi muna ja lopuksi 4,5 desiä vehnäjauhoja. Taikinan annetaan maustua ja kovettua jääkaapissa yön yli, jonka jälkeen siitä leivotaan ihania ja kauniita joulupipareita. 

Tuo ensimmäinen laatikollinen tulee syötyä varmaan hetkessä, mutta onneksi näitä tekee helposti lisää. Parhaita piparit ovat mielestäni aikaisin aattoaamuna, kylmään maitoon kastettuina. Suosittelen kokeilemaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti