torstai 12. syyskuuta 2019

Laventelihuuruissa



Harmikseni kasvatin parvekkeella vain yhden ruukullisen laventelia ja kun olin tehnyt siitä laventelisokeria, olisin halunnut tehdä vielä jotain lisää. Onneksi ihana anoppipuoli löysi minulle Plantagenilta vielä kesän viimeiset laventelit ja pääsin toteuttamaan itseäni. Kuivatin ne niin kuin sen omanikin, ja jalostin siitä tuoksupusseja sekä palasaippuaa. Saippuan kanssa hieman oikaisin ja käytin valmista saippuamassaa, johon vain lisäain kuivattuja ja murskattuja laventelin kukkia. Saippua oli tekovaiheessa kauniin violetin sinistä, mutta jäähtyessä se muuttui takaisin läpikuultavaksi. Tuoksu oli kuitenkin pääasia ja tietysti se laventelin hoitava vaikutus. Laventeli esimerkiksi lisää ulkoisesti käytettynä pintaverenkiertoa ja aromaattinen tuoksu rentouttaa.

Laventeli on aromaattinen yrtti, jossa on kauniita tähkämäisiä kukintoja. Laventeli kasvaa luonnossa Etelä-Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa, mutta Suomessakin sitä viljellään koriste-, tuoksu- ja maustekasvina. Laventeli rentouttaa, alentaa verenpainetta ja tuoreesta tai kuivatusta kasvista tehtyä teetä voi nauttia sisäisesti unettomuuteen, sydämentykytykseen, päänsärkyyn sekä ruuansulatusvaivoihin. 



Löysin askartelukaupasta ihan sattunmalta valmiita pieniä pellavapussukoita. Näin säästyin ompelemiselta ja pääsin suoraan kankaanpainantaan. Painoin jokaiseen pussukkaan pienen violetin kukkakuvion, täytin pussikat ja solmin tiukasti kiinni. Solmimiseen käytin eripari naruja, vähän sillä periaatteella mitä satuin kaapista löytämään. Joihinkin tuli ohutta nahkanauhaa, joihinkin juuttinarua ja joihinkin pitsinauhaa. Kaiken tämän jälkeen olin ihan laventelihuuruissa!

Laventeli tuoksupussi sisältää kuivattamiani laventelin kukkia ja pehmeää pumpulia. Pussi antaa sellaisenaan ihanan laventelin tuoksun vaikkapa liinavaatekaappiin, autoon, vessaan tai saunaan – ja mikä parasta, täysin ilman kemikaaleja. Pussin voi kätkeä päiväksi myös päiväpeiton alle, sillä laventelin tuoksu rauhoittaa ja auttaa nukahtamaan. Liinavaatekaapissa pussi paitsi raikastaa lakanoita, se estää myös ilkeitä pikku tuholaisia pesiytymästä kaappiisi. Saunassa puolestaan pussia voi hauduttaa löylyvedessä pari minuuttia, jolloin löylyä heittäessä rentouttava tuoksu leviää koko saunaan. Muista vain nostaa pussi kuivumaan, jolloin sitä voi käyttää useita kertoja.

Eikös tullutkin söpöjä?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti