tiistai 5. marraskuuta 2019

Kattilan kautta lautaselle


Sain anoppipuolelta Italian tuliaisiksi lisää pastantekovälineitä ja siinä sivussa taisi tulla pieni vinkki illalliskutsulle. Viikonloppuna siis vähän harjoittelin, jotta voin ensi viikonloppuna tehdä italialaisen illallisen ihan tarjottavaksi asti. Olen ennenkin tehnyt tuorepastaa, mutta raviolit ja varsinkin raviolit gluteenittomana oli täysin uutta. Hetken nettiä tutkailtuani päädyin kokeilemaan kahta eri pastataikinaa, ja lopulta voittaja oli kyllä aika selkeä. Raviolien täytteet valmistin jo edellisenä iltana, jotta ne ehtivät hieman maustua. Täytteiksi tein ricotta-pekonin ja ricotta-herkkusienen. Kumpaankin laitoin myös paistettua sipulia, mustapippuria sekä hieman sokeria ja suolaa. Paistoin tietysti pekonit ja sienet ennen kuin lisäsin ne täytteeseen, sillä ne eivät ehdi kypsyä raviolien keittyessä.  




Toiseen taikinaan tuli Virtasalmen viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta js toiseen vain tavallista, gluteenitonta jauhoseosta. Muuten ohjeet oli melko yhtenevät, paitsi toinen taikina oli määrällisesti kovin pieni. Itse raviolien valmistaminen oli oletettua helpompaa ja tuolla raviolipellillä se kävi erittäin näpsäkästi. Jauhotin vuoan, laitoin siihen ohueksi kaulitun pastalevyn ja painelin sen paikoilleen. Raviolipellin mukana tuli pieni kaulin, jonka päädyllä sai hyvin laitettua taikinan koloihin. En tiedä oliko se oikeasti jopa tarkoitettu niin, mutta jos on, niin aika fiksua! Seuraavaksi täytin kolot täytteellä ja lopuksi kaulitsin päälle toisen pastalevyn. Sitten koko homma käännettiin ympäri, ravioleja irroiteltiin toisistaan vielä taikinapyörän avulla ja valmiit raviolit saivat odotella keitinveteen pääsyä kostean pyyhkeen alla.

Gluteeniton tuorepasta

2 dl gluteenitonta jauhoseosta (Sunnuntai)
½ tl ksantaania
2 kananmunaa
1 rkl oliiviöljyä

Sekoita jauhoseos ja ksantaani keskenään, lisää munat ja vaivaa. Kun taikina alkaa muodostua, lisää oliiviöljy ja jatka sekoittamista. Taikinasta tuee helposti käsiteltävä, kiinteä pallo.

Tuorepasta Virtasalmen jauholla

250 g Virtasalmen viljatuottteen vaaleaa gluteeniton jauhoseosta
3 kananmunaa
3 rkl vettä
3 rkl oliiviöljyä

Sekoita ainekset kulhossa sekaisin. Vaivaa taikinaa useita minuutteja kunnes taikinasta tulee tasainen.

Ensimmäisestä eli voittajataikinasta tuli vain noin 15 raviolia, joten se kannattaa ainakin tuplata. Toiseen taikinaan jouduin lisäämään vettä ja öljyä, kun taikina oli niin kuivaa ja murenevaa. Annoin taikinapallojen levätä jääkapissa kelmuun käärittynä n. 30 minuuttia.



Gluteeniton pastataikina oli täysin yhteistyökyvytön pastakoneen kanssa, mutta kaulimella ei ollut mitään ongelmia. Taikina käyttäytyi nätisti, eikä tarttunut mihinkään kiinni. Virtasalmen viljatuotteen jauhoista tehty taikina oli selkeä häviäjä, sillä se kuivahti nopeasti, jolloin se alkoi myöskin halkeilla. Se oli myös valmiista ravioleista se mauttomampi ja esteettisesti rumempi. Taikinajämistä tein vielä irtomuotilla omanlaisia ympyräravioleja, jottei taikinaa tai täytettä menisi hukkaan. 

Tein myös tomaattikastikkeen itse, oikaisin vain sen verran, että käytin tuoreiden tomaattien sijaan kokonaisia tölkkitomaatteja. Laitoin kattilaan tomaatit, vähän vettä, suolaa, sokeria, mustapippuria, tummaa balsamicoviinietikkaa sekä tuoretta timjamia ja oreganoa isoina oksina. Keitin kastiketta miedolla lämmöllä parisen tuntia, jonka jälkeen nostin yrttioksat pois, lisäsin paistettua sipulia ja valkosipulia, ja surautin kastikkeen tasaiseksi sauvasekoittimilla. Sitten vain raviolit kattilan kautta lautaselle, vähän parmesanlastuja päälle ja ei kun bon appétit! Voin kertoa, että oli ihan mielettömän hyvää ja odotan innolla, että pääsen näitä tarjoamaan isänpäivänä appiukolle. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti