maanantai 16. joulukuuta 2019

Tonttuja ja enkeleitä sopivassa suhteesssa


Ajattelin esitellä teille hieman tämän vuotista joulukotiamme. Koristeet ja valot ovat samoja kuin ennenkin, mutta ne vain vähän hakivat paikkojaan kun olohuoneen järjestys muuttui alkuvuonna. Meillä joulu näyttää aina melko perinteiselle kynttelikköineen ja punaisine pöytäliinoineen, ja siihen lisätään sitten sopivassa suhteesssa enkeleitä ja tonttuja. 

Mitään sen kummempaa joulusiivousta en tehnyt, sillä meillä on aina aika perussiistiä. Äidin kanssakin juuri keskustelimme siitä, että miksi ennen vanhaan kaikki on pitänyt siivota juuri jouluksi? Kai niitä kaappeja ja hellan taustoja voi siivota kesälläkin. Itse olen tässä pitkin syksyä siivonnut vaatehuonetta ja muita kaappeja, ja vienyt useamman säkillisen tavaraa kierrätyksen. Mutta nyt joulu meillä pärjätään ihan imuroinnilla ja viikottaisella vessanpesulla, sen erityisempää joulusiivousta ei ole luvassa.

Yksi pakollinen joulujuttu on nuo lumisadepallot. En tiedä miksi, mutta minä vain rrrakastan niitä. Voisin vain istua ravistellen niitä, ja tuijottaa kuinka lumisade leijailee. En pidä sellaisista liian kimaltelevista ja pukintäytteisistä palloista, vaan enemmänkin rauhallisista ja hieman maalaisromanttisista. Kunpa vain joskus joku keksisi sellaisen lumisadepallon, jossa lumisade kestäisi hieman kauemmin kuin 20 sekuntia. 
 


Tietokonehuoneessa joulu näkyy vain valoissa ja yhden tontun läsnäololla. Makuuhuoneessa puolestaan joulu näkyy yöpöydän valaistuksessa ja joululakanoissa. Onko teillä kellään joululakanoita? Itse olen oppinut tämän tavan kotoa. Joka joulu oli aina tietyt lakanat eikä niitä käytetty muulloin vuoden aikana. Itsekin olen tehnyt niin ja pidän kovasti näistä Annon tonttuakanoista. Tontut eivät ole liian iloisia tai silmille hyppiviä, vaan sopivan graafisia ja juuri oikean värisiä. Meillä ei nykyään enää laiteta pussilakanaa täkin päälle, sillä tein sitä yhteen muutettuamme jonkin aikaa, mutta lopulta turhauduin. Miehellä on aina kuuma, joten hän halusi erillisen pussilakanan joka kerta lakanat vaihdettuani. Itse puolestaan tykkään, että ylös voi ottaa pussilakanaa kevyesti ja jaloille sitten täkkiä tai vilttiä. Niinpä laitoin miehen täkin kaappiin, omaa täkkiäni käytän vain sellaisenaan ja kummallakin on pussilakana vain  pussilakanana. Elämä helpottui huomattavasti ja se ikuinen pussilakanaralli loppui. 






Tänä vuonna meille ei tule joulukuusta, kun olemme joulun reissussa, mutta jokin kuusta muistuttava piti silti saada. Niinpä ostin ruokapöyän päähän huonekuusen, johon ripustin patterivalot ja kuusi joulupalloa. Enempää oksat eivät olisi kantaneetkaan, vaikka olisin halunnut enemmän palloja. Lisäksi ruokapöydälle laitoin kynttilän ja hyasintin. En jaksanut tehdä vahahyasinttejä uudestaan, joten otin hyasintista vain suurimmat mullat pois, jonka jälkeen se sujahti soivasti Iittalan kivituikkuun. 

Tonttuovi sai mennä jo menojaan ja vanha kunnon olkipukki pääsi esille. Pidin kyllä tonttupihastikin, mutta se näytti jotenkin niin sotkuiselta. Läheltä katsottuna kaikki oli suloisen pientä, mutta kauempaa se oli vain sotku joka alkoi häiritsemään. Niinpä tungin tavarat lyhtyyn ja laitoin sen odottelemaan ensi vuotta - tai jotain muuta käyttötarkoitusta. 

Miltä teillä näyttää tänä jouluna?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti