keskiviikko 15. tammikuuta 2020

Tahmakastike ja muutama muu



Tänään sain pitkästä aikaa napattua ihanan ystäväni lounaalle kiireisen lapsiperhearjen keskeltä. Valmistin tietysti jotain muuta kuin perinteistä kotiruokaa, sillä sitä saa kotona varmasti riittämiin. Johdattelin hänet aasialaisiin tunnelmiin tulisen kaalisalaatin ja vietnamilaisten kevätrullien kera!

Minun kaalisalaattiini tuli vähän kaikkea, sillä vilkaisin vain paria ohjetta sivusilmällä ja loput vedin hatusta. Loppujen lopuksi salaattiin päätyi kiinankaalia, korianteria, porkkanaa, kevätsipulia ja kirpeää omenaa. Kastikkeen sekoitin käyttämällä kalakastiketta, limemehua, tuoretta chiliä ja inkivääriä pieninä paloina, chilimarinoituja valkosipulinkynsiä, riisiviinietikkaa ja sokeria. Välillä maistelin ja kaadoin kaikkea hieman lisää, kunnes se oli hyvää. Sekoitin kastikkeen salaatin joukkoon ja annoin sen maustua yön yli. Annoksen viimeistelin puristamalla päälle vielä tuoretta limeä ja loppusilauksen salaatti sai paahdetuista seesaminsiemenistä.


Salaatti yksinään olisi ollut hieman tylsä lounas, joten väkersin kylkeen vietnamilaisia kevätrullia. Ne ovat käteviä, sillä riisipaperin sisään voi kääriä melkeinpä mitä tahansa. Tällä kertaa laitoin lasinuudeleita, porkkanaa, tuoretta chiliä, kurkkua, surimia ja katkarapuja. Vihannekset kannattaa pilkkoa jo etukäteen samankokoisiksi suikaleiksi, jolloin voi vain rullata eikä tarvitse kokoajan heilua veitsen kanssa. Tein myös muutaman ekstrarullan kaverille, sillä hän pitää avokadosta, mutta minä en. Vegerulliin laitoin rapeaa friseesalaattia, kurkkua, chiliä sekä reilusti avokadoa, ja hyvin näytti maistuvan. 

Yleensä olen tarjonnut rullien kanssa perinteistä soija-lime-chili kastiketta, mutta nyt tein myös maapähkinäversion. Tuota peruskastikettakin siis pöydästä löytyi, sillä se on se juttu, mutta halusin myös jotain uutta. Soija-limekastikkeessa itseäni ärsyttää myös usein kun sitä tippuu joka puolelle, niin halusin jotain hieman tahmeampaa. Surautini sauvasekoittimella tahnaksi tuoreita taateleita, maapähkinävoita, limemehua, kalakastiketta ja tuoretta chiliä. Koostumus oli aika paksu, joten lisäsin joukkoon vettä, jolloin siitä tuli enemmän dippimäisempi. Se sopi rulliin yhtä täydellisesti kuin soijaversiokin ja menee näin ollen siis jatkoon. 

Joko sinä olet kokeillut näitä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti