torstai 6. helmikuuta 2020

Ajan hermolla



Viime aikoina on ollut ihan sama minkä ruokalehden avaa, niin ensimmäisenä silmiin osuu appelsiinilohi. Viimeisimpänä se tuli vastaan Yhteishyvän aukeamalla ja päätin, että nyt pitää meidänkin olla ajan hermolla. Onneksi lohi sattui juuri samaan aikaan olemaan aikamoisessa tarjouksessa, niin ei tullut tämä arkiruoka edes kalliiksi.

Appelsiinilohessa lohen päälle vain yksinkertaisesti asetellaan appelsiini- tai veriappelsiinisiivuja ja paistetaan koko komeus uunissa. Tein pikaisen läpileikkauksen eri lehtien ohjeista ja niissä sanottiin, että lohi saa paistumisen aikana appelsiinista lempeän hedelmäisen maun. Minä kyllä sanoisin, että appelsiinisiivuilla oli vaikutusta vain ulkonäköön, tai ehkä pinnalle olisi pitänyt vielä puristaa erikseen lisää mehua. Maustoin appelsiinin lisäksi lohta vain suolalla ja viherpippurilla, jotta se paljon puhuttu hento ja hedelmäinen maku pääsisi oikeuksiinsa. 


Lohen lisukkeeksi halusin jotain uutta, kun kerran nyt näitä uusia tuulia lähdettiin kokeilemaan ja lopulta päädyin teeman mukaisesti appelsiinirisottoon. Pohdin pitkään, että mikä makupari sopisi appelsiinin kanssa, sillä pelkkä appelsiinirisotto kuulosti vähän valjulta ja tylsältä. Ensiksi tuli mieleen vain kakki itämaiset makuparit, kuten kurkuma ja inkivääri, mutta en tahtonut nyt lähteä yhtään siihen suuntaan. Sitten keksin, että viherpippurihan se sopii tähänkin, joten niinpä siitä tuli appelsiininen viherpippuririsotto!

Risottoa varten kuullotin sipulia, lisäsin joukkoon kolmisen desiä risottoriisiä ja kanalientä niin, että riisi peittyi. Hauduttelin sitä miedolla lämmöllä ja lisäilin lientä vähitellen. Lopuksi lisäsin mukaan yhden appelsiinin mehun, raastettua parmesania, rouhittua viherpippuria sekä kerman. Viimeistelin risoton kalvottomilla appelsiinin paloilla ja tarjoilin sitä lohen kanssa. 

Yksinään näistä molemmat oli hieman tylsiä, mutta yhdessä ne mukavasti täydensivät toisiaan. Itse pidän kyllä enemmän sitruunasta kalan kanssa, tai ehkä se johtuu siitä kun siihen on tottunut. Appelsiinin makua oli lohessa hyvin, hyvin hentoisesti, mutta jos olet pitämässä hienot illalliset, niin onhan tämä toki näyttävän näköinen. Arkiruoaksi tätä tuskin enää teen, mutta juurikin näyttävyyden takia voisin tehdä, sillä ei se missään nimessä ollut pahaa ja ensi kerralla voisi maustaa ronskimmin. Mutta muutoin meillä appelsiini pysyy kyllä jatkossa välipalana tai leivonnaisissa. 


4 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen yhdistelmä. Itse en lehtiä lue niin tämä tuli ihan uutena juttuna

    VastaaPoista
  2. Juuri mietiskelin, että pitäisi joskus uunilohta valmistaa - tätä reseptiä voisikin kokeilla seuraavaksi :)

    VastaaPoista
  3. Meillä odottaa lohi jääkaapissa. Taidetaan savustaa se tänään ja syödä appelssiinit sellaisenaan. Kauniilta tuo appelssiinilohi kyllä näyttäsi, mutta kokemuksesi ei vakuuttanut kokeilemaan.

    VastaaPoista
  4. Hei ihana idea pistää appelsiinia uunilohen kanssa! Täytyy ketolta poistuessa kokeilla tuota.

    hanna
    https://hannamariav.vaikuttajamedia.fi/

    VastaaPoista