maanantai 18. toukokuuta 2020

Vegaaninen hätävara


Tänään tuli tehtyä taas vahingossa vegaanista ruokaa, kun en jaksanut sulattaa kanafileitä pakastimesta. Meillä on aina kaapissa jos jonkinnäköistä hätävaraa ja kuivattu soijapala on ehkä yksi kätevimmistä. Se säilyy tiiviissä purkissa pitkään hyvänä, se on edullista ja yhdestä pussista saa ainakin 2-3 ateriaa. Nykyään osaan jo jopa tehdä aika monenlaisia vegaaniruokia, kun lähipiirissä niitä silloin tällöin kaivataan.

Soijaa löytyy kuivattuna monessa muodossa. On rouhetta, suikaletta ja viipaletta, mutta tämä kuutiomainen pala on suosikkini. Itsessään tämä on aika mautonta, mutta oikein valmistettuna siitä saa hyvän ja ravitsevan päivällisen. Soijapaloja pitää ensin keittää kymmenisen minuuttia kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä, jonka jälkeen ne siivilöidään ja ylimääräinen neste puristetaan pois. Kun palat kiehuvat, on hyvä hetki valmistaa marinadi. Itselläni on kaksi suosikkia, ja kumpaakin käytän myös kanan kanssa. 


Tämänkertainen reseptini on vähän kiinalaiseen ruokaan vivahtava, eli laita siis kulhon pohjalle soijaa, osterikastiketta, öljyä, chiliä, inkivääriä, valkosipulia, riisiviinietikkaa ja limeä. Maukeuden saan yleensä ruskean sokerin tai hunajan avulla, mutta tänään käytin vaahterasiirappia, kun jääkaapissa pyöri sellainen melkein tyhjä pullo. Voit käyttää tuoretta tai kuivattua chiliä, samoin kun inkiväärinkin voi ottaa suoraan purkista tai raastaa itse. Valkosipuli puolestaan on helpoin puristaa suoraan joukkoon, niin vältytään ylimääräisiltä pilkkomisilta. Mies hoitaa yleensä marinadin maistelun, sillä en siedä raa'an valkosipulin makua. Sitten kun kaikki maut ovat tasapainossa, sekoitetaan keitetyt ja puristetut soijapalat marinadiin, ja annetaan olla vähintään puoli tuntia. Itse pidän niitä usein jääkaapissa yön yli. 

Seuraavaksi paahdetaan kuumalla pannulla cashewpähkinöitä aterian koristeeksi ja hyvää makua antamaan. Pilko sipuli, porkkanat ja muut haluamasi vihannekset sopivan kokoisiksi ja heitä ne pannuun paistumaan öljyn kanssa. Itse laitan tähän melkeinpä aina sipulia, porkkanaa ja soijapapuja, mutta tähänhän sopii hyvin esimerkiksi parsakaali, paprika tai vaikka jokin wokkivihannessekoitus. Kun vihannekset ovat hyvin paistuneet, ne otetaan pois pannulta ja paistetaan marinoidut soijapalat ihanan rapeiksi. Lopuksi lisäätään vihannekset takaisin ja vettä, joka suurustetaan maizenalla. Kastiketta voi maistella ja lisätä tarpeen mukaan soijan suolaisuutta, limen kirpeyttä tai hunajan makeutta. 

Yleensä kanaversiota tarjoilen riisin kera, mutta tänään minun teki mieli lasinuudeleita. Sitten vain loppusilaus tuoreesta kevätsipulista ja paahdetuista cashewpähkinöistä - ja ei kun puikot heilumaan! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti