maanantai 27. heinäkuuta 2020

Kesäillan mustikkaunelma


Mustikka-aika alkaa olla käsillä ja siksi etsiskelinkin netistä uusia ohjeita. Löysin Maku-lehden herkullisen näköisen mustikkakakun, ja päätin kokeilla. Tosin sadeilma sai minut unohtamaan lähimetsän mustikkamättäät ja turvautumaan pakastemustikoihin.

Ohje oli helppo muuttaa gluteenittomaksi, kun ei tarvittu sitkoa ja se kohotettiin leivinjauheella. Vaihdoin siis vain vehnäjauhot Sunnuntain gluteenittomaan jauhoseokseen ja se toimi aivan hyvin. Ainut ongelma tuli paiston aikana - ohjeessa luki, että kakku on uunissa 35 minuuttia, mutta minun versioni oli reilusti yli tunnin. Luulen pakastemustikoiden olevan pääsyyllinen tähän, sillä en jaksanut sulattaa niitä etukäteen. No kakku siitä kuitenkin tuli ja vieläpä oikein makoisa sellainen! Koristeeksi olisin halunnut vielä mustikoita, mutta pakastemustikat ovat liian vetisiä siihen tarkoitukseen.


Kesäillan mustikkaunelma

2 munaa
2 dl sokeria
2 dl kermaa (tai maitoa)
125 g sulatettua voita
4 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
1 sitruunan raastettu kuori
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
3–4 dl tuoreita mustikoita

Kuorrutus

200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunamehua

Voitele ja jauhota irtopohjainen kakkuvuoka. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää kerma, jäähtynyt voisula ja toisiinsa sekoitetut kuivat aineet sekä raaste. Kääntele mustikat taikinaan varoen ja kaada taikina vuokaan. Paista kakkua 175 asteessa uunin keskitasolla noin 35 minuuttia (pakastemustikoiden kanssa kauemmin). Peitä kakun pinta leivinpaperilla paistamisen loppupuolella, jos pinta ruskistuu liikaa. Sekoita kevyeksi vaahdotettu kerma ja tomusokeri tuorejuustoon, mausta vaahto vaniljalla ja sitruunamehulla. Kumoa kakku tarjoiluvadille ja levitä kuorrute kakun päälle. Koristele tuoreilla mustikoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti