sunnuntai 9. elokuuta 2020

Thaimaalainen grillimenu

Kesä tuli hetkeksi takaisin ja me suuntasimme viettämään kesäpäivää appiukon luo. Tarkoituksena oli grillata ja syödä yhdessä, mutta perus grilliruoka ei enää innostanut. Siksipä päädyin loihtimaan thaimaalaisen grillimenun ja sehän oli oikein jättimenestys! Kerroin aiemmin kokeilleeni JimLim by Farang -sarjan kastikkeita kotikeittiössä ja nyt testasin sarjan tuotteita grillissä. Menu koostui tuon kyseisen tuotesarjan valmiiksi marinoiduista lihoista, thaimaalaisittain maustetuista salaateista ja kalasta. Jälkkäriksi oli kookospannacottaa ja mango-lime kastiketta. Miltäs kuulostaa? 

Lihoissa tosiaan menin helpoimman kautta ja ostin JimLim -sarjan sataypossuvartaita sekä gai yang kananuijia. Grillauksen lopuksi voitelin kanat JimLim -karamellikastikkeella ihanan tahmeiksi ja possuihin laitoin lisää sataykastiketta. Niin helppoa ja maistuvaa. Kalan idea tuli höyrykalasta, jota välillä teemme, ja yritin miettiä kuinka toteuttaisin sen grillissä. Päädyin kalatiskin ohjetta noudattaen ostamaan kokonaisia siikoja, sillä ne eivät kuivu grillissä niin helposti kuin valmiiksi fileoitu pala. Laitoin kalan sisuksiin samat mauteet kuin höyrykalaankin eli paljon valkosipulia ja chiliä, kalakastiketta, limemehua sekä hieman suolaa. Sitten käärin kalat yksittäisiin nyytteihin - ensin leivinpaperiin ja sitten vielä tuplafolioon. Nyytti oli helppo vain heittää grilliin ja kala pysyi siellä mehukkana. Kananuijat puolestaan laitoin halsteriin, sillä siinä niitä on vain yksinkertaisesti kätevämpi käännellä ja halsterin läpi saa myös voideltua, jos haluaa voidella kanoja paiston aikana. 

Salaatteihin lähdin hakemaan makua pikapikkelöidyistä kasviksista, joita teen yleensä gua bao -sämpylöiden täytteeksi. Pikkelöin tällä kertaa myös inkivääriä, sillä se hieman pehmentää inkiväärin potkua ja mastuu näin ollen useammalle. Pikapikkelöintiin tarvitset saman verran sokeria, viinietikkaa sekä vettä, jotka kiehautetaan kuumaksi ja kaadetaan pilkottujen vihannesten päälle. Liemen ei saa antaa kiehahtaa, sillä silloin etikka haihtuu pois. Itse laitoin kurkkua ja porkkanaa tikkumaisiksi leikattuna, tuoretta chiliä viipaloituna ja hieman suolaa. 

Yleensä teen salaatteja, joissa kaikki sekoitetaan hyvin keskenään, mutta nyt halusin asetella sen kerroksittain laakealle vadille. Pohjalle revin rapeaa salaattia ja herneenversoja. Siihen päälle sokeriherneen palkoja, reilusti pikkelöityjä vihanneksia ja inkivääriä, tuoretta korianteria, salottisipulia sekä lopuksi vielä suolapähkinöitä. Salaatin päälle puristin yhden limen mehun ja laitoin sitä hieman koristeeksikin. Toinen salaatti on miehen oma suosikki ja sitä pitää olla aina kun teemme jotakin thaimaalaista. Som tam -salaatti tehdään yleensä papaijasta, mutta mies tykkää enemmän tästä omenaversiosta. Eli kirpeitä GrannySmith -omenoita paloina, salottisipulia, tuoretta chiliä ja reilusti korianteria. Salaatti maustetaan limenmehulla ja kalakastikkeella, halutessaan voi laittaa myös hieman sokeria. 
Kookospannacottaan sain idean tästä thaiteemasta, kun ei siihen oikein sopinut mikään tavallinen suklaakakku. Kookos ei oikein sovi omaan makumaailmaani kuin curryissa, enkä oikeastaan vieläkään osaa sanoa pidinkö tästä pannacotasta vai en. Se on siinä rajalla. 

Pannacottaa varten laitoin kylmään veteen liivatelehtiä, ja kiehautin 4 desiä kookoskermaa sekä 2 desiä kuohukermaa, johon lisäsin desin sokeria ja 2 teelusikallista vaniljasokeria. Kuumaan kermaliemeen sulatin ne neljä liivatelehteä ja kaadoin seoksen tarjoilukulhoon. Jos olisin tarjoillut tätä kotona, olisin annostellut jälkkärin suoraan annosmaljoihin, mutta näin se oli helpompi kuljettaa perille. Seuraavana päivänä koristelin pannacotan tuoreella passionilla ja sekoitin valmiin mangososeen joukkoon hieman limemehua tuomaan raikkautta. Luulin itseasiassa, että se ei ole edes hyytynyt, sillä se heilui kulhossa melkoisesti, mutta oikeastaan koostumus oli juuri sopiva - kiinteämpänä se olisi muistuttanut ehkä liikaa juustokakkua. 

Koko päivä ruokineen kaikkineen oli oikein onnistunut ja nuo JimLimin kanankoivet jäävät kyllä meillä käyttöön. Eiköhän niistä saa uunissakin oikein hyviä tai ainakin viimeistään karamellikastike kruunaa kaiken. Grillissä kannattaa ehdottomasti tehdä paljon muutakin kuin vain perus makkaraa tai pihvejä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti