Olen lähes koko kesäkuun käynyt taistelua kodin pikku tuholaisia vastaan. Ja ei, en puhu nyt rotista tai muurahaisista, vaan ripsiäiset päättivät pesiytyä viherkasveihini. Kasveihinhan pitäisi aina vaihtaa multa, kun ostaa uuden kasvin, mutta tuossa keväällä ostin pari enkä jaksanut. Nyt sitten saan maksaa siitä - vaikka toisaalta, ripsiäinen kyllä voi tulla vaikka ihan vain tuulen mukana avoimesta ikkunasta.
Ripsiäiset ovat hyvin pieniä ja yleensä tummia hyönteisiä, jotka eivät osaa lentää kovinkaan hyvin. Ne syövät ohenemia lehtiin ja munivat kasviin, mikä tekee niiden hävittämisestä vaikeaa. Vaikka parin myrkytyskerran jälkeen ei lehdissä näkyisi mitään, kuorutuvat toukat pian munistaan ja kierto jatkuu. Sprutz- torjuntasuihke sisältää luonnon pyretriiniä ja se tehoaa lehtikirvojen, kilpikirvojen, villakilpikirvojen, kehrääjäpunkkien, jauhiaisten, ripsiäisten ja laulukaskasten torjuntaan sekä suojaamaan koristekasveja, hedelmäpuita ja vihanneksia näiden hyönteisten aiheuttamilta tuhoilta. Lisäksi se tehoaa myös kovakuoriaisiin ja lehtipistiäisiin. Luonnon pyretriini voi kuulostaa pahalta, mutta sillä voi käsitellä jopa ihan syötävätkin kasvit, esimerkiksi itse sumutin sitä mm. kurkkuun. Pitää vain muistaa viikon varoaika ennen kuin niistä hyötykasveista poimii mitään lautaselle.
Aloitin sodankäynnin Sprutzilla, joka siis toimii lähestulkoon kaikkeen. Parin viikon Sprutz-jakson aikana kyllä huomasin kasveissani jo muutosta parempaan, joten se viimeistään kertoi, että tuholaiset olivat päässeet tekemään tuhojaan. Sprutzissa on kuitenkin se huono puoli, että käsittely pitää tehdä viikoittain 8 viikon ajan, ja tähän kasvimäärään upposi yksi 13 euron pullo yhdellä kerralla. Kahden pullon jälkeen päädyin tilaamaan Biotukselta petopunkkeja, jotka pidemmällä juoksulla tulivat edullisemmaksi ja ennen kaikkea helpommaksi. Sprutzin varoaika pätee myös petopunkkeihin, eli vasta viikon jälkeen saa laittaa punkit töihin.
Petopunkit olivat itselleni täysin vieras asia, mutta hieman asiaa selviteltyäni päädyin tilamaan 25000 ripsiäispetopunkkia sekä 500 kesärikkaludetta. Petopunkkeja käytetään kasvien viljelyssä tuholaisten biologiseen torjuntaan, ja pääasiassa niitä käytetäänkin kasvihuoneviljelyssä. Ne kuitenkin soveltuvat myös kotona käytettäviksi, sillä petopunkit kuolevat kun syötävä loppuu eli niistä ei ole sen suurempaa harmia.
Petopunkkeja varten kasvit pitää asetella mahdollisimman lähekkäin, jotta eliöt pääsevät tarvittaessa kasvista toiseen. Ne saapuivat pahvisessa kotelossa sahanpurun seassa ja purua vain ripoteltiin kasvien lehdille. Puru tarttui helpommin lehtiin, kun ensin sumutti ne kosteaksi. Punkkien kotiuduttua kasveja pitää myös sumutella ahkerasti, sillä petupunkit viihtyvät kosteissa oloissa. Muuten ne hoitavat itse kaiken, eli tämä on paljon hortonomiystävällisempi ratkaisu kuin viikottainen myrkytys. Myrkytystä varten kasvit on kuitenkin siirrettävä aina parvekkeelle tai kylpyhuoneeseen, ja myrkytystä ei saa tauottaa, sillä tuholaiset voivat tulla myrkylle immuuniksi. Eli vaikkapa lomalle lähtiessä on petopunkit parempi idea - kunhan vain saat jonkun sumuttamaan.
Itse halusin ottaa vielä varman päälle ja vaihdoin kasveihini pintamullat Sprutzin ja petopunkkien välissä, sillä pintaan niitä on voinut koteloitua. Nyt sitten vain kaikki sormet ja varpaat ristiin, että punkitus toimii ja kasvit alkavat voimaan hyvin.
Mikä oli tulos punkituksesta?
VastaaPoistailmankosteus oli punkeille liian matala
Poista