keskiviikko 8. heinäkuuta 2020

Taco vai taco?


Itse on aina puhunut tortillosta ja tacoista, mutta tiedätkö mitä ne todella tarkoittavat? Tortilla on ohut, pehmeä maissileipänen, vaikka itse ainakin käytän tortilla -nimitystä niistä täytettyinä - se täytetty onkin sitten jo burrito! Taco puolestaan on lisukkeilla täytetty tortillalettu, ei se kovaksi kuivattu kuori, jollaiseksi sen usein miellämme. Löysin kaupasta pieniä, gluteenittomia maissitortilloja ja päätin kerrankin tehdä ihan oikeaoppisia tacoja. 

Jos haluaa valmistaa ravintolatasoista ruokaa kotona, on siihenkin nyt paremmat mahdollisuudet. Ravintola Farang kuuluu suosikkiravintoloihini, ja tiedän etten ole ainoa, joka himoitsee ravintolan listalta löytyvää karamellipossua. Minun ja muiden karamellipossun ystävien iloksi kaupan hyllyille ilmestyi Jim Lim by Farang -tuotesarja. Jim Lim tarkoittaa thaikielellä ilmeisesti kaunista ja sitähän ruoka voi parhaimmillaan olla - kaunista esteettisesti ja hyvää kehollesi.  


Tuotesarjaan kuuluu kastikkeita sekä valmiita lihoja vaikkapa suoraan grilliin. Lihat on toteutettu yhteistyössä mm. HK:n kanssa ja ne sisältävät vain kotimaista lihaa. Itseäni kiehtoi enemmän nuo kastikkeet, joita löytyi monessa maussa - sweet chili, soija-mirin, tamarind, palmusokerikaramelli sekä satay. Ensimmäisenä testiin pääsi tietysti se paljon puhuttu palmusokerikaramelli.

Laitoin illalla naudan uunilihaa marinoitumaan valkosipulin, inkiväärin, hunajan, limemehun, viinietikan, suolan, soijan, teryakikastikkeen sekä chilitahnan kera. Aamulla kaadoin lihan pataan, pilkoin reunoille sipulia isoiksi lohkoiksi ja peitin kaiken vedellä. Liha sai muhia uunissa nelisen tuntia 175 asteessa. Lopuksi nostin kypsän lihapalan lautaselle, riivin sen kahden haarukan avulla pieneksi, kaadoin päälle palmusokerikaramellia ja sekoitin tasaiseksi. Täydellistä lihaa täydellisiin tacoihini - mehevää, suussasulavaa ja ihanasti suolaisen makeaa. 

Eräästä kokkiohjelmasta sain vinkin kuinka tacot on helppo kasata, kun kuoret eivät olekaan kovia. Tarvitset sopivan kokoisen vuoan, johon saat aseteltua tortilloja vieri viereen ja kun ladot niihin täytteitä, niin vähitellen ne alkavat pysyvä pystyssä paremmin. Näin ne on helppo tarjoilla suuremmallekin joukolle. Kasasin tacoihini salaattia, kurkkua, tacokastiketta, maissia, reilusti lihaa ja pinnalle rouhittuja pähkinöitä sekä korianteria. Aluksi mietimme miltä tacot maistuvat ilman salsaa, mutta se oli oikeastaan ihan kivaa vaihtelua ja näin lihan maut pääsi myös paremmin esille.

Siivilöidystä lihan haudutusliemestä ja lopusta lihasta jatkojalostin seuraavana päivänä kastikkeen riisille, sillä muistathan, että ruokahävikkiä on syytä välttää! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti