keskiviikko 13. helmikuuta 2019

Koirankeksi?


Tasan viikon päästä pieni hännänheiluttajamme täyttää vuosia. Koska kyseessä on jo viidennet synttärit, halusin järjestää pienet kemut. Toisin sanoen sain siis hyvän syyn leipoa maailman söpöimpiä pikkuleipiä! Löysin Stockmannilta tuollaisen valtavan ihanan, luun mallisen muotin ja tiesin heti tarvitsevani sellaisen. Etsin pitkään sopivaa pikkuleipäohjetta, mutta lopulta päädyin tuttuun murotaikinaan. Se on niin mahtavan monipuolinen, sillä siitä saa tehtyä jos minkälaista pikkuleipää tai piirakkapohjaa. Tällä kertaa tein aika perusmetodilla, eli kaulimalla taikinaa ja painamalla muotin siihen.

Perusmurotaikinaan tarvitsen 200 g pehmeää voita, 1 dl sokeria, 4,5 dl vehnäjauhoja sekä 2 tl leivinjauhetta ja vaniljasokeria. Voi ja sokeri vaahdotetaan ja loput ainekset sekoitetaan mukaan. Taikinaa voi maustaa esimerkiksi pähkinärouheella, sitruunankuorella tai suklaahipuilla, ja sen kannattaa antaa jähmettyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia.

Taikinasta voi siis muotoilla pieniä palloja ja litistää niitä hieman pellillä, taikinaa voi pursottaa tai siitä voi tehdä pikku palloja ja kieritellä ne vaikkapa kanelisokerissa. Pikkuleipiä tulee tästä määrästä 40-70 kpl, riippuen keksien koosta. Viritä paistamista varten uuni 175 asteeseen ja kypsennä keksejä 8-12 minuuttia. Taikinan voi myös painella piirakkavuoan pohjalle, esipaistaa ja täyttää marjoilla, omenalla tai muulla makealla.

Kun olin paistanut pikkuleivät, koristelin ne vielä valmiiksi. Ajattelin tehdä koristelut musta-valkoteemalla, kun tuo sankarikin on melko mustavalkoinen. Puolet kekseistä dippasin siis maitosuklaaseen ja toisen puolen koristelin tomusokerikuorrutteella. Alunperin oli ajatuksena dipata nuo tomusokerikuorrutteisetkin, mutta kuorrute käyttäytyi hyvin eri tavalla kuin suklaa. Niinpä päädyin raitoihin ja kaikkiin tuli tietysti kosolti strösseleitä.

Mutta mitä sanot, eikö olekin maailman söpöimmän pikkuleivät? 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti