keskiviikko 30. lokakuuta 2024

Ranskalainen klassikko


Tein pitkästä, pitkästä aikaa lehtitilauksen. Lehtitilauksia on tullut karsittua vuosien aikana, kun netistä löytyy niin paljon. Pari viikkoa sitten sain puhelun, jossa myytiin Maku-lehteä hyvällä tarjouksella, enkä voinut kieltäytyä.

Minulle tuli Maku-lehti joskus vuosikausia, mutta lopetin tilauksen ryhtyessäni gluteenittomalle ruokavaliolle. Nyt kuitenkin vuosia myöhemmin osaan jo itse soveltaa tavallisista ohjeista gluteenittomia, ja ilokseni sain huomata, että lehdessä on nykyään myös gluteenittomia reseptejä.

Ensimmäinen lehti tuli viikossa, ja voi kuinka jännää oli kun pitkästä aikaa postiluukusta kolahti uunituore lehti! Ensi selaamisella löysin monta kiinnostavaa reseptiä, ja toisella silmäyksellä Lyonin kana kiehtoi eniten. Päätin kokeilla.

Lehdessä kerrottiin Lyonin kanan olevan "ranskalainen ruokalaji, jota kutsutaan myös etikkakanaksi". Itse käytin marinoituja kanankoipia, sillä kaupassa ei ollut maustamattomia. Otin kaikki esille ja tarkastelin ohjetta. Vasta siinä vaiheessa huomasin ruokaan tulevan etikan määrän, ja suorastaan järkytyin, sillä yleensä etikkaa tulee ruokiin vain joitakin ruokalusikallisia. Olisihan se pitänyt ehkä jo tuosta kuvauksesta osata päätellä, että etikkaa tulee reilusti. Tähän reseptiin nimittäin tulee puolitoista desilitraa punaviinietikkaa, mutta pakko myöntää, että itse uskalsin laittaa vain desin verran.

Ruoan pääasiallinen mauste oli rakuuna, eikä lähikaupassani ollut tuoretta, joten korvasin sen ruokalusikallisella kuivattua. Alkuvaiheessa ruoan tuoksu ei ollut mitenkään huumaava, sillä keitetyn etikan tuoksu oli melko voimakas. Uunin jälkeen tuoksu oli jo kuitenkin huomattavasti houkuttelevampi.

Lyonin kana yllätti positiivisesti, ja tämä resepti jää varmasti käyttööni. Kastikkeen maku oli todella syvä ja voimakas, ei yhtään etikkainen, vaikka etikkaa tulikin niin reilusti. Keitin lisukkeeksi pitkäjyväistä riisiä, mutta myös uunijuurekset sopisivat tämän kanssa mainiosti. 


Lyonin kana

1 sipuli
3–4 valkosipulinkynttä
1 rkl voita
800 g broilerinkoipia
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
2-3 rkl tomaattipyreetä
1½ dl punaviinietikkaa 
1 laakerinlehti
2½ dl kanalientä
1 prk (200 g) ranskankermaa
tuoretta rakuunaa

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Laita koivet öljyttyyn uunivuokaan ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Jätä suola pois, jos käytät marinoituja koipia. Lisää paistinpannulle voita ja hienonnetut sipulit sekä valkosipulit. Kuullota. Lisää tomaattipyree, etikka ja laakerinlehti. Nosta levyn lämpötilaa ja anna etikan kiehahtaa kunnolla. Keitä 5 minuuttia. Lisää lopuksi kanaliemi ja ranskankerma sekä rakuuna. Sekoita tasaiseksi ja kaada seos vuokaan broilerinkoipien päälle. Siirrä vuoka 200-asteiseen uuniin ja paista 30 minuuttia. Pienennä uuni 175 asteeseen ja hauduta vielä noin tunti, kunnes kastike on saostunut ja koivet saaneet kunnolla väriä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti