perjantai 7. syyskuuta 2018

Kukkivat sipulit




Ajattelin kokeilla parvekkeella taas jotain uutta. Kukkasipulien sielunelämä on kovin kiinnostava, ja siksi otin muutaman sellaisen nyt huomaani. Päätin siis kokeilla, että selviytyykö kukkasipulit parvekkeella talven yli kun ei ole maapohjaa ja alkavatko ne kukkimaan kevätauringon noustessa.

Valitsin kasvatukseen oikein kunnon väriloistoa eli keltaisia narsisseja ja pinkkejä tulppaaneja. Kukkasipuleja on vaikka millä mitalla ja ne sopivatkin hyvin pihamaan perennoihin. Istutus tapahtuu syys-lokakuussa ilmojen viiletessä ja keväällä ne sitte nousevat kukkimaan. Syksyllä maa ei saa istutuksen aikaan olla vielä jäässä, sillä sipulin pitää ehtiä juurtumaan. Syksyllä kukkasipulit kaipaavat kevyttä kastelua, mutta sipuli itsessään sisältää kaikki tarvittavat ravinteet. Lannoitusta ei siis tarvita ja maapohjassa kasteluakin tarvitaan vain kaikista kuivimpana aikana. Kukkasipulin kunto kannattaa tarkistaa ennen istutusta. Sipuli on hyvä kun se on kiinteä ja ehjä, siinä ei ole syviä kuoppia, viiltoja tai hometta. Kuoren irtoaminen puolestaan ei haittaa eikä pienet pintanaarmut.




Itse istutin kukkasipulini nyt siis parvekkeelle ruukkuihin ja laatikoihin, ja varmistin etukäteen, että niiden pitäisi niissä pärjätä. Kastelun kanssa pitää vain olla erityisen varovainen näin parvekeoloissa, ettei sipulit mätäne tai etteivät ne voi liian hyvin aloittaakseen kukkimista ennen talvea. Sipulit istutetaan n. 10 cm syvyyteen ja peitetään mullalla sekä turpeella tai puiden lehdillä. Itse ajattelin kovimmilla pakkasilla suojata ne ihan vain sanomalehdillä. Keväällä sitten näette onnistunko!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti