Olimme viikonloppuna miehen kanssa syömässä ravintola Yumessa Helsingin keskustassa. Yume tarjoilee aasialaista ruokaa ja tunnelmaa, ja sen innoittamana päädyin kotonakin kokkailemaan aasialaisittain. Söin Yumessa alkuruoaksi mehevät ribsit, ja ne olivat kerrassaan niin hyviä, että vastaavanlaisia oli saatava lisää. Niinpä otin vaikutteita Yumen ribseistä sekä ravintola Farangin karamellipossusta ja pistin tuulemaan.
Ostin luullista kylkipalaa vähän yli kolme kiloa, sillä niissä on kuitenkin paljon luita ja jo ennen keittämistä leikkasin suuren määrän rasvaa pois. Lisäksi luotin siihen, että näistä tulee järjettömän hyviä, joten ajattelin, että ei kannata kovin pienellä ribsimäärällä lähteä liikenteelle. Keitin niitä eilen illalla mausteissa liemessä useamman tunnin ajan, jonka jälkeen nostin ne jäähtymään ja yöksi jääkaappiin. Lientä tarvitaan vielä myöhemmin, joten sitä kannattaa säästää siivilöitynä ainakin muutama desi. Itse tosin säästin koko liemen ja laitoin pakastimeen, niin siinä voi joskus vaikka uudestaankin keitellä lihaa.
Haudutusliemeen käytin veden lisäksi ananasmehua, inkivääriä, suolaa, pullon pohjallisen valkoviiniä, korianteria, chiliä, soijaa, osterikastiketta, purjoa, sipulia sekä valkosipulia. Vettä sai lisäillä aina välillä haudutuksen aikana, jotta jokainen possunpala pysyi pinnan alla. Liemestä tuli ihan hyvä, vähän enemmän olisin ehkä kaivannut chilin ja inkiväärin potkua.
En todellakaan ajatellut, että loppuvalmisteluihin menisi tänään lähes koko päivä. Aloitin ruoanlaiton ajoissa päivällä sillä ajatuksella, että ei mene syöminen sitten taas niin myöhäiseksi, mutta toisin kävi. Saimme ruokaa lopulta puoli yhdeksän maissa illalla, sillä matkaan tuli niin sanotusti mutka. Mutta kyllä, lopulta sain kuin sainkin kaiken tuon tehtyä.
Ribsien lisäksi oli siis tarkoitus tehdä höyrytettyjä sämpylöitä ja pikkelöityjä kasviksia. Possulla ja kasviksilla sai sitten täytettyä mehevät gua bao -sämpylät, sillä ne ovat aikas hyviä.
Päivällä aloitin kasvisten pikkelöinnistä. Tarkoituksena oli tehdä tahmean ja makean possun kaveriksi jotain rapeaa ja raikasta. Niinpä pilkoin kulhoon tulitikun mallisiksi paloiksi sekä porkkanaa että kurkkua ja aivan pieniksi paloiksi puolikkaan chilin. Lisäsin joukkoon yhden limen mehun ja kattilassa kiehautin etikkaa, sokeria ja vettä. Yksi osa sokeria ja valkoviini- tai riisiviinietikkaa sekä yksi neljäsosa vettä. Kuuma liemi kaadetaan kasvisten päälle, lisätään hieman suolaa ja annetaan maustua vähintään puoli tuntia. Tämä pikapikkelöinti ehti muhia kyllä useammankin tunnin.
Seuraavaksi laitoin sämpylätaikinan nousemaan. Siihen tuli 1,5 desiä maitoa, 4,75 desiä vehnäjauhoja, 2 tl kuivahiivaa, suolaa, sokeria ja ruokalusikallinen öljyä. Helppo taikina, mutta jauhojen määrän kanssa olisin varovainen. Itselläni ainakin taikina tuntui hieman kuivahkolta ja lisäilinkin vaivatessani muutaman ruokalusikallisen vettä. Taikinapalleron annetaan nousta noin tunnin... tai useamman, jos ja kun tilanne niin vaatii.
Tässä välissä ehtii hyvin jo paneutua ribsien jatkotoimenpiteisiin ja tarkoituksenahan oli siis keittää karamellikastike. En ole ikinä ennen tehnyt karamellia ja olin aivan varma, että se palaa pohjaan. Huoli oli täysin turha, sillä pieleen meni kaikki muu ja kaiken tämän keskellä täytyi vielä lähteä hakemaan kaupasta lisää sokeria. Sen jälkeen olikin otettava kuppi kahvia, jotta projektia saattoi jatkaa. Onneksi seuraava erä onnistui, vaikka siinä meinasikin usko loppua. Viimein sokeri kuitenkin karamellisoitui ja kastike saatiin aikaiseksi.
Pannulle siis laitetaan 400 g sokeria ja desi vettä. Itselläni kävi ensimmäisellä yrittämällä niin, että sokeri pysyi viti valkoisena ja vesi vain haihtui pois. Jäljelle jäi siis paakkuuntunut, paahtumaton sokeri. Seuraavalla otoksella en sekoitellut niin paljoa, ehkä se auttoi tai ehkä oli muuten vain onni matkassa, en tiedä. Kuitenkin karamellia saatiin ja siihen sekoitetaan pari desiä edellispäiväistä possun haudutuslientä. Jäähtyneestä liemestä kannattaa kuoria rasvakerros pois ja jäljelle jäävä osa kiehautetaan kattilassa kaneliripauksen kera. Jäähtynyt liemi lisätään karamelliin, ja siinä vaiheessa käytössä kannattaa olla tarpeeksi iso kattila, sillä seos kuohahtaa helposti vaikkei olisi levylläkään. Ribsejä valellaan kastikkeella usempaan kertaan paiston aikana ja paistamisen jälkeen pinnalle voi ripotella tuoretta korianteria ja chiliä sekä rapeaksi paahdettua sipulia.
Kaiken tämän jälkeen oltiin jo voiton puolella ja kahvin virvoittamana loppu sujuikin kuin leikiten. Sämpylätaikinasta oli helppo pyöräyttää kahdeksan identtistä läpyskää, jotka vain taitettiin kaksin kerroin. Sämpylöitä höyrytettiin höyrytyskattilassa kymmenen minuuttia ja kypsennyksen jälkeen ne sai todella helposti avattua ja täytettyä.
Kaiken kaikkiaan sanoisin kyllä, että oli tämä vaivan arvoista, vaikka en ehkä ihan joka päivä tähän ryhtyisi. Loppujen lopuksi keittiössä on kuitenkin kiva puuhailla ja lopputulos kun on tällainen, niin teen sitä ihan mielelläni.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti