tiistai 18. elokuuta 2020

Kun lohi meni Lähi-itään


Joskus on vaikea keksiä mitä ruokaa laittaisi, mutta onneksi on ruokaohjelmat. Eilen illalla mietimme miehen kanssa päämme puhki, että mikä ruoka olisi seuraavana, mutta mikään ei oikein houkuttanut. Onneksi päädyimme keskiyöllä katsomaan Girl meets farm -ruokaohjelmaa, jossa ruokabloggaaja ja -kirjailija Molly Yeh valmistaa kaikkea herkullista ja inspiroivaa. Eilisessä jaksossa Molly valmisti Lähi-itään vivahtavia ruokia ja juuri siksi meidänkin lohi suuntasi tänään sinne. 

Lähi-idän makuja ovat mm.pitaleivät, oliivit, kikherneet, hummus, jogurtit ja yritit. Valmistin näistä hieman omanlaistani, Lähi-itään vivahtavaa ruokaa ja taisi tuo harissatahna käydä vähän Pohjois-Afrikankin puolella. Kuitenkin, ruokapöydästä löytyi tänään harissapaahdettuja kikherneitä, hummusta, za'atar uunilohta tahini-jogurtti kastikkeella sekä harissaperunoita. 




Aluksi paahdoin kikherneet, sillä ne ovat jäähtyneenä rapeampia kuin uunituoreina. Olen maistanut näitä joskus viime talvena ravintolassa ja siitä asti minun on pitänyt kokeilla niitä kotona. Käytin suolavedessä olevia kikherneitä, mutta jos käytät kuivattuja, niin pitää niitä ensin liottaa. Huuhtelin kikherneet siivilässä ja kuivasin laakealla vadilla talouspaperin avulla. Kaadoin ne kulhoon ja sekoitin niihin teelusikallisen harissatahnaa. Harissa antaa mukavasti potkua ja vähän savuisuuttakin. Levitin kikherneet tasaisesti uunipellille leivinpaperin päälle ja rouhin myllystä vielä hieman suolaa päälle. Paistoin niitä 200 asteessa reilu 20 minuuttia, jonka aikana sekoitin niitä kerran. Kikherneet kutistuvat ja kuivuvat uunissa, joten lopputuloksena on ihanan rapsakka ja herkullinen lisuke. Lisäksi nämä sopii ihan sinänään naposteltavaksi esimerkiksi sipsien tilalle ja ovat tällöin myös paljon terveellisempi valinta. Mausteita voi vaihdella miten päin vain, mutta kuivamausteita käytettäessä kannattaa lisätä hieman öljyä. 

Lohta varten sekoitin za'atar mausteseoksen, joka oli kyllä hieman epäaito, sillä lähikaupasta ei löytynyt sumakkia. Laitoin siihen kuivattua oreganoa sekä timjamia, seesaminsiemeniä ja sitruunapippuria. Sumakki on maultaan hivenen sitruksinen, ja sen tilalla voi käyttää raastettua sitruunan kuorta, mutta en pidä siitä, joten käännyin sitruunapippurin puoleen. Seesaminsiemet olisi pitänyt paahtaa ensin kuivalla pannulla, mutta en tehnyt niin, koska mauste meni kalan päälle ja uuniin, niin ajattelin niiden paahtuvan siinä ihan riittävästi. Za'atarin lisäksi laitoin kalaan tottakai myös suolaa. Paistoin sen uunissa kypsäksi ja lisäsin päälle turkkilaisesta jogurtista, fetajuustosta ja tahinista sekoitetun tahnan. Maustoin sen tasapainoisemmaksi suolalla, sokerilla ja sitruunamehulla. Tahna toi kalalle mukavaa täyteläisyyttä ja raikkautta, ja tahini sopi paahdettujen kikherneiden pähkinäiseen makumaailmaan. Koristelin kalan vielä pistaasipähkinöillä - myös kauniin punaiset granaattiomenan siemenet olisivat sopineet tähän täydellisesti. 

Kalan kypsyessä paahdoin pannulla aiemmin keittämiäni perunoita, joihin olin sekoittanut lusikallisen harissaa, hieman suolaa ja lopun feikkiza'atarini. Paistoin ne kauniin rapeaksi ja ne olivat juuri täydellisiä hummuksen kera. Aivan mahtava ateria ja voin sanoa, että lohi menee meillä varmasti jatkossakin Lähi-itään. Kunhan vain löydän ensin oikeaa za'ataria jostain.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti