sunnuntai 16. syyskuuta 2018

Satokauden sapuskaa



Ihana serkkuni viihtyi tänään täällä koko päivän ja teimme paljon kaikkea kivaa. Eniten keskityimme lähestyvään jouluun ja lahjoihin. Itsetehdyt lahjat ovat aina kivoja, mutta paneudutaan askarteluihimme joskus toiste. Nyt puhutaan nimittäin ruoasta, sillä pitäähän vieraita aina ruokkia. 

Perjantaina leivoinkin jo herkkuja kahvipöytään, ja tänään sitten tein tietysti päivällistä. Halusin tehdä jotain satokauden mukaista, ja siksipä käytinkin pääraaka-aineena mahtavaa punajuurta. Punajuuri sisältää runsaasti hyödyllisiä kivennäisaineita ja vitamiineja, joskaan en suosittelisi sitä raakana popsimaan. Välillä onnistun saamaan punajuuresta kummalisen maan makuisen, mutta ilmeisesti se koskee vain keväällä käytettäviä, talvehtineita punajuuria. Halusin myös kokeilla jotain uutta, eli valmistin samettisen pehmeän ja kauniin, purppuranvärisen punajuuririsoton. Annoksen päälle paistoin täyteläisen vuohenjuustokiekon ja koristeeksi lisäsin hieman timjamia. Lisukkeeksi tein serkun lempparia eli savulohisalaattia, johon laitoin rapeaa friseesalaattia, omenaa, viinirypäleitä, keltaista paprikaa ja aurinkokuivattuja tomaatteja. 



Valmistin risoton niin kuin minkä tahansa muunkin risoton, lisäsin joukkoon vain raastettua punajuurta. Kuullotin siis ensin sipulia ja risottoriisiä, jonka jälkeen lisäsin pannulle neljä raastettua punajuurta. Suosittelen raastamaan yleiskoneella, sillä muuten sotku voi olla melkoinen. Raastaminen on melkeinpä välttämätöntä tässä kohtaa, sillä raastettuna punajuuri ehtii kypsyä samassa ajassa kuin riisi. Peitin kaiken kiehuvalla vedellä, sekoitin mukaan kasvisliemikuution, mustapippuria, balsamicoetikkaa ja valkopippuria. Annoin sen kiehua hiljalleen ja lisäilin nestettä tarpeen mukaan. Yleensä risottoon menee n. litra nestettä, mutta tähän meni reilusti yli litra. Loppuvaiheessa sekotin risottoon pari kourallista raastettua parmesaania ja voi että kun siitä tuli hyvää. Kannattaa kokeilla! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti