sunnuntai 14. lokakuuta 2018

Keittiön tuhattaituri


Uusimmassa Maku lehdessä oli tehty paljon kaikkea maa-artisokasta, mutta eniten hämmensi se, että siitä voi muka tehdä myös kakun. Maa-artisokka oli minulle aivan uusi tuttavuus ja kaupassakin meni hetki kun en ollut varma miltä se näyttää. Luulin sitä isommaksi, mutta se onkin oikeastaan vähän inkivääripalan näköinen ja kokoinen möhkäle. Pehmeän ja pähkinäisen makunsa ansiosta maa-artisokka on keittiön monitaituri ja sopii näin ollen niin sosekeittoon, muussiin, sipseiksi tai vaikka pannacottaan.

Uskalsin kokeilla maa-artisokkaa turvallisesti, sillä se on kuitenkin juures ja juurekset ovat yleensä ihan hyviä. Maa-artisokkaa luonnehdittiin siis pähkinäiseksi ja kakkua kuvailtiin porkkanakakun serkuksi. Leipomisvaiheessa tätä leipuria kyllä hieman hirvitti, sillä maa-artisoikkaa ei kuorittu, vaan pelkästään pestiin ja raastettiin. Raastettuna tuo kaveri ei näyttänyt eikä tuoksunut kovinkaan herkulliselta, ja olin aivan varma, että kakkuni menee pilalle. Hetken emmittyäni lisäsin sen kuitenkin rohkeasti taikinaan ja toivoin, ettei kakusta tulisi aivan kammottavan makuista. Ei muuten niin väliä, mutta kaveripariskunta oli tulossa kylään enkä halua tarjoilla mitä tahansa. Tästä syystä en ikinä kokeile uusia reseptejä tarjoiltavaksi ja nytkin jouduin siis maistamaan kakkua ennen vieraiden saapumista. Vieraat ymmärsivät, että kakusta puuttui pala, sillä en mistään hinnasta tarjoilisi mitään minkä makua en ole tarkistanut.




Kakku oli yllättävän helppo tehdä, se onnistui niin kuin pitikin ja oli näyttävän näköinen. Ohjetta muutin sen verran, että vaihdoin saksanpähkinät cashewpähkinöiksi ja lisäsin kardemumman seuraksi vähän muitakin mausteita. Jätin myös kuorrutteesta voin pois ja korvasin sen kermavaahdolla. Olisin odottanut, että maa-artisokka olisi tehnyt kakusta vielä kosteamman, mutta tiedänpähän ensi kerralla vähän kostutella. 

170 g voita
2,5 dl sokeria
6 munaa
6 dl vehnäjauhoja
2 rkl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa, kanelia ja vaniljasokeria
250 g maa-artisokkaa
n. 50 g pähkinöitä

Pese maa-artisokat hyvin ja raasta pieneksi. Vaahdota voi ja sokeri, lisää munat joukkoon parissa erässä. Lisää vaahtoon keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita. Lisää lopuksi raaste ja rouhitut pähkinät. Kaada taikina jauhotettuun vuokaan ja paista 175 asteessa n. 45 minuuttia. 

Kuorrute 

200 g tuorejuustoa
2 dl kermaa
1 rkl vaniljasokeria
1 dl sokeria

pähkinöitä
vaahterasiirappia

Vaahdota kerma ja sekoita kaikki yhteen. Lusikoi kuorrute jäähtyneen kakun pinnalle niin, että kuorrutteeseen jää kuoppia siirappia varten. Ripottele päälle rouhittuja pähkinöitä ja kaada vaahterasiirappia pinnalle. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti