perjantai 12. lokakuuta 2018

Salaisuus piilee tähtianiksessa


Viikonlopun kunniaksi halusin kokkailla hieman parempaa ruokaa. Pataruoat kuuluvat vahvasti syksyyn ja olen jo pitkään haaveillut osso bucosta. Anopilla olen monesti ihastellut lihapadan ihanaa makua ja nyt kokeilin tuota taikaa itsekin - salaisuus piilee tähtianiksessa. Se tuo lihapatoihin aivan järisyttävän hyvän maun, ja tehostin anismaisuutta vielä fenkolilla. Viimeksi kun tein osso buccoa, tein sen perinteisemmän ohjeen mukaan tomaattikastikkeeseen, mutta nyt halusin tumman ja syvän makuisen padan. Padan lisukkeeksi tarjoilin tuoretta, itsetehtyä focacciaa.

Laitoin lihapadan vähän niin kuin marinoitumaan jo edellisenä päivänä. Huuhtelin osso bucon luunsiruista ja lisäsin lihat pataan punaviinin, timjamin, tomaattipyreen, pippureiden, lihaliemikuution, sipulin, fenkolin, suolan ja tähtianiksen kera. Tähtianiksia tuli pataan vain yksi, anopin ohjeiden mukaisesti. Seuraavana päivänä pataan lisätään vettä ja haudutetaan uunissa nelisen tuntia. Keskivaiheilla lisäsin kermaa, tuoreita herkkusieniä ja suurustin liemen maizenalla. Halusin, että liemi on paksua ja herkullista.




Herkullisen focaccian tein seuraavanlaisesti:

3½ dl vettä
 7 dl vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
1½ tl suolaa
½ dl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa

Lämmitä vesi kädenlämpöä lämpimämmäksi. Sekoita vehnäjauhot kuivahiivan kanssa kulhossa ja lisää kuumennettu vesi. Lisää jauhoja vähitellen, loppuvaiheessa suola, oliiviöljy ja hunaja. Jatka vaivaamista, kunnes taikina on tahmeaa, mutta joustavaa. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa 30 minuuttia. Laita leivinpaperi korkeareunaiseen uunivuokaan ja voitele se runsaalla määrällä oliiviöljyä. Kumoa kohonnut taikina suoraan vuokaan, ja levitä taikina tasaiseksi jauhoitetuin sormin. Anna kohota vuoassa liinan alla vielä puoli tuntia. Painele kohonneeseen focacciaan jauhotetulla sormella kuoppia ja voitele leivän pinta oliiviöljyllä. Leivän pinnalle ripotellaan sormisuolaa ja haluamiaan täytteitä. Minä laitoin oliiveja ja aurinkokuivattuja tomaatteja sekä tuoretta timjamia. Levitin täytteet eri puolille leipää, sillä itse en välitä oliiveista. Leipää paistetaan 225 asteessa 10-12 minuuttia ja lopuksi pinnalle pirskoitellaan vielä vähän lisää öljyä.

Pehmeä focaccia oli ihanaa täyteläisen padan kanssa eikä muita lisukkeita tarvittu.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti