sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Oodi sinapille


Joulupöytä ei ole mitään ilman kunnon sinappia. Ja kunnon sinapilla tarkoitan sellaista maultaan sopivan lempeää, koostumukseltaan samettisen pehmeää, ja ennen kaikkea - itsetehtyä. Äidilläni on the one and only joulusinappiohje ja olen sitä vaalinut. Tämän avulla olen sulattanut anopin ja monen muun makunystyrät ja saankin aina jo syyskuun tietämillä ensimmäiset tiedustelut - kai teet jouluna sitä sinappia? Jos siis olet kinkkufani ja etsit täydellistä kumppania kinkkusiivullesi, nyt on aika tarttua kauhanvarteen! 

Yksinkertaisesta ohjeesta tulee juuri ja juuri yksi purkillinen, joten resepti kannattaa ainakin tuplata. Tänä vuonna tein vaatimattoman annoksen ja kuusinkertaistin ohjeen. Suosittelen ehdottomasti teflonkattilaa, vaikka kattilasta huolimatta itselläni tämä homma menee aina lopulta siivilöinniksi. Kauhasta ei kannata irtautua hetkeksikään ja levy tulee pitää maltillisilla lukemilla. Tämä sinappi on myös siitä kätevä, että se säilyy pitkään, koska alkoholia ei keitetä pois. Itseasiassa se kannattaakin valmistaa ainakin pari päivää ennen tarjoilua, jotta se ehtii kunnolla maustua. 

Tarvitset siis 1,5dl sokeria, sinappijauhetta sekä kuohukermaa. Sekoita sokeri ja sinappijauhe kattilassa, lisää kerma ja 2 keltuaista. Sekoita tasaiseksi ja kiehauta. Anna jäähtyä kunnolla ja mausta käyttäen 1 tl valkoviinietikkaa sekä 2-3 rkl konjakkia. Purkita tiiviiseen lasipurkkiin ja säilytä viileässä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti