sunnuntai 25. lokakuuta 2020

Oodi ruusuvedelle

 
Kasvojeni iho on ollut aina ärsyttävä, eli ei kuiva eikä rasvoittuva, vaan sekalainen. Välillä liian kuiva, välillä taas sitten aivan toinen ääripää. Minulla kesti kolmekymmentä vuotta löytää ratkaisu tähän asiaan. Ei tarvinnut kuin palata kaiken alkuun ja luopua rasvoista.

Noin vuosi sitten aloin käyttämään joka aamu ruusuvettä kasvoilla. Parin kuukauden jälkeen huomasin huikeat muutokset - iho oli heleä, näppylätön ja juuri sopivan kostea, ilman yhtään kosteusvoidetta. Ruusulla on ihohuokosia supistava vikutus, eli se hillitsee liiallista rasvoittumista. Se myös hoitaa ja ravitsee, joten se on täydellinen luonnontuote päivittäiseen kasvojen hoitoon. 

Olen käyttänyt apteekin omaa ruusuvettä, mutta jo keväästä asti olen suunnitellut oman ruusuveden tekemistä. Ensin vain piti odottaa, että tulee keskikesä ja ruusupuskat kukkivat, ja sitten piti odottaa, että avattu pullo tulee käytettyä loppuun. Nyt viimein se loppui ja pääsin kokeilemaan ruusuveden valmistusta.


Kesällä tosiaan kaverini poimi pihaltaan ja mökiltään minulle ruusun terälehtiä. Juhannusruusua, kurtturuusua ja jotain tunnistamatonta. Pääsin myös yhden erän poimimaan ja kuivattamaan ihan itse. Äiti ei ihan ymmärtänyt miksi saunan lauteet olivat täynnä ruusun terälehtiä, mutta se oli keskikesällä ainut tarpeeksi pimeä paikka niiden kuivatukseen. 

Sain ohjeita yrttivelholtani, että mitä voimakkaammin ruusu tuoksuu, niin sitä parempi. Ainut miinus tässä hommassa on, että jos sinulla on pihalla jokin kaunis ruusupensas, ei siitä kannata liiaksi nauttia. Terälehdet nimittäin pitää poimia silloin kun kukka on eniten avautunut ja kauneimmillaan. Sen jälkeen niitä kuivatetaan huoneilmassa noin 5-7 päivää - mieluiten pimeässä. Kuivatut terälehdet säilyvät tiiviissä pussissa tai purkissa ainakin vuoden verran, kunhan pidät ne silloinkin pimeässä.

Näistä kesällä kuivatuista terälehdistä keitin nyt ruusuvettä. Yleisin ohje jonka löysin oli, että yhtä paljon terälehtiä kuin vettäkin. Kiehuva vesi kaadetaan terälehtien päälle, ja annetaan hautua. Jäähtynyt seos siirretään yöksi jääkaappiin, ja aamulla ruusuvesi siivilöidään ja pullotetaan. Itsetehty ruusuvesi säilyy parhaiten jääkaapissa, sielläkin tosin vain parin viikon ajan, mutta siitä huolimatta tsetehty ruusuvesi on  ihana idea myös lahjaksi!

Tämä on kertakaikkisesti niin kauniin väristä ja taivaallisen tuoksuista. Ruusuvettä voit käyttää päästä varpaisiin, ja voi sitä syödäkin, esimerkiksi käyttämällä leivonnaisiin tai teehen. Itse kokeilin suihkia myös hiuksiin, mutta herkkä päänahkani ei tykännyt. Onneksi se kuitenkin muutti kasvojeni ihon enkä aio ikinä enää luopua siitä. Yrttivelhoni suositteli kokeilemaan terälehdistä hydrosolin valmistusta, mutta minulla ei ollut tarpeeksi jäitä pakastimessa tähän hätään. Paremman säilyvyytensä vuoksi kokeilen sitä kyllä seuraavaksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti