tiistai 20. lokakuuta 2020

Gluteenittomat ja hiivattomat juustosämpylät



Jauhelihakeitto porisi liedellä ja kaipasin sen seuraksi uunituoreita sämpylöitä. Olin jossain netissä törmännyt hiivattomiin pikasämpylöihin, ja päätin lähteä niitä soveltamaan. Halusin kokeilla hiivattomia sämpylöitä ihan vain, koska hiivattomuuden pitäisi olla vatsalle lempeämpi vaihtoehto ja juustosämpylöitä niistä tuli, koska jääkaapissa nökötti vajaa pussi juustoraastetta. 

Löysin kuiva-ainekaapistani oman sämpyläjauhopussukan, jonka olin sekoitellut minigrip-pussiin joskus valmiiksi äidille lähtiessäni. Näin minun ei tarvitse viedä kaikkia gluteenittomia jauhoja tai ryynejä mukanani, mutta saan kuitenkin tehtyä sielläkin esimerkiksi sämpylöitä tai lettuja. Aika näppärää, eikö? Olin sekoittanut tähän pussukkaan kaurajauhoa, kaurarouhetta, kaurahiutaletta, pellavansiemeniä sekä Sunnuntain gluteenitonta jauhoseosta. Yhteensä siinä oli 6 desin verran, mutta nyt en enää ihan tarkkaan muista jauhomäärien suhteita. 

Näihin gluteenittomiin ja hiivattomiin juustosämpylöihini laitoin tuon 6 desin jauhoseoksen, kylmää vettä, hunajaa, suolaa ja kohotusaineeksi leivinjauhetta. Ihan kauheasti nämä eivät uunissa kohonneet, mutta en tiedä perustuuko leivinjauheen teho tässä kohtaa vain siihen, että sämpylät eivät lässähdä yhdeksi suureksi peltileiväksi. Taikinaan ei lisätä öljyä, sillä rasva tulee juustoraasteesta. Itse jouduin lisäämään lopuksi vielä noin desin Sunnuntain jauhoseosta, sillä muuten taikina olisi jäänyt liian löysäksi. Sitten vain sämpylät pellille, juustot pinnalle ja pelti uuniin ilman mitään kohotteluja. Ihanan helpot pikasämpylät! 


Gluteenittomat ja hiivattomat juustosämpylät (n. 9kpl)

3 dl kylmää vettä
1,5 tl suolaa
1 rkl hunajaa tai siirappia
6-7 dl gluteenittomia jauhoja (voit sekoittaa eri jauhoja)
1,5 rkl leivinjauhetta
pari kourallista juustoraastetta + pinnalle

Sekoita kuivat aineet. Lisää vesi, hunaja sekä juustoraaste ja sekoita tasaiseksi. Pyöritä suoraan pellille sämpylöiksi ja paina pinnalle hieman juustoraastetta. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti