lauantai 10. lokakuuta 2020

Lauantai-illan sipsit

 
Tästä syksystä taitaa olla tulossa tällä kertaa enemmän maa-artisokkakausi kuin kurpitsakausi. Saimme nimittäin omien maa-artisokkien lisäksi appiukon pihalta vielä aikamoisen saaliin ja ne olivat myös reilusti isompia kuin omat kasvattimme. Haluaisin kokeilla tehdä sosekeittoa tai ihan vain pyrettä, mutta sitä varten maa-artisokkia pitäisi ryhtyä kuorimaan. Muhkuraisten mukuloiden kuoriminen ei kuitenkaan juuri nyt innostanut, niin päädyimme sipseihin - niitäkään ei ole ennen kokeiltu. 

 

Sipsejä varten maa-artisokat täytyy pestä huolella ja siivuttaa ohueksi mandoliinilla tai muilla keinoin. Valmiit siivut kannattaa laittaa isoon kulhoon, jolloin niihin on helpompi sekoittaa öljyä ja suolaa. Sitten siivut ladotaan uunipellille siististi niin, että ne ei ole päällekkäin. 

Näitä tuli monta pellillistä, joten meillä oli aikaa leikkiä lämpötilojen kanssa ja paras lopputulos tuli 175 asteisessa uunissa. Uunin luukkua kannattaa välillä raottaa, jotta kosteus haihtuu ja sipsit rapeutuvat paremmin. Kannattaa myös poimia valmiit sipsit pois sitä mukaa kun ne näyttävät hyvältä, sillä muuten käy niin, että osa palaa ja osa ei rapeudu. Lisäksi kannattaa tehdä sipsejä silloin kun niitä tekee mieli, sillä huomenna ne eivät ole enää parhaimmillaan.

Kokeilimme tehdä samalla sipsejä myös jääkapissa nököttävästä myskikurpitsan palasta, mutta ne eivät onnistuneet. Ehkä kurpitsa on jotenkin vetisempi tai muuten huono koostumukseltaan, mutta ne lastut eivät kertakaikkiaan rapeutuneet sipseiksi. Maa-artisokkasipsit kuitenkin olivat taivaallisia - varsinkin itsetehdyn punajuurihummuksen kera!

3 kommenttia: