perjantai 8. huhtikuuta 2022

Gluteeniton Lähi-Itä



Kokkasin eilen taas vähän erilaista ruokaa, ja pääsin käyttämään mausteita, joita anoppipuoli toi meille Marokosta joskus taannoin. Olen jo kaivannut grillikesää ja nuotioita, mutta kun ulkona sataa lunta, niin onneksi meillä on tämä ihana pöytägrilli. Valmistin päivälliseksi gluteenitonta kuskusia, kalkkunavartaita ja grillattuja vihanneksia. Lisäksi oli grillattua halloumjuustoa, erilaisia kastikkeita sekä gluteenitonta flatbreadia. 

Kuskusin tein Urtekramin gluteenittomasta kuskusjauhosta, ja kypsään kuskusiin lisäsin ras el hanout -mausteseosta. Nimi on arabiaa ja tarkoittaa jotakuinkin kauppiaan parhaista mausteista tehtyä seosta. Usein siinä on ainakin jauhettua paprikaa, kurkumaa, pippureita, korianteria, kanelia, kardemummaa, muskottipähkinää ja neilikkaa, mutta kuten sanottu, se on joka kauppiaalla hieman eri. Mauste sopii niin lihalle kuin kanallekin, sekä kuskus- ja riisiruokiin.

Mausteseoksen lisäksi laitoin kuskusiin sitruunan mehua, mustapippuria, suolaa, tuoretta persilijaa, fetajuustoa ja granaattiomenan siemeniä. Pirkan pakastetut granaattiomenan siemenet ovat pelastus, sillä inhoa tuon kyseisen hedelmän käsittelyä. Tämänkertainen kuskus oli mielestäni parasta mitä olen ikinä tehnyt, enkä tiedä johtuiko se juuri tuosta mausteesta vai oliko vain tähdet kohdillaan. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan ras el hanoutia, itämaisista marketeista varmasti löytyy.


Kalkkunan fileepihveistä leikkasin sopivan kokoisia paloja vartaita varten ja marinoin niitä muutaman tunnin ajan jogurttimarinadissa - turkkilaista jogurttia, suolaa, limeä, harissatahnaa, juustokuminaa sekä sitä ras el hanout -maustetta. Marinoinnin jälkeen laitoin ne vartaisiin ja grillasin kypsäksi, ja kasviksia valelin za'atar-oliiviöljyseoksella paiston aikana.

Kastikkeina oli valmista tzatsikia sekä hummusta, ja itsetehtyä jogurtti-tahini kastiketta. Se on yksi suosikeistani nykyään, varsinkin grillatun ruoan kanssa. Laitan siihen yleensä ruokalusikallisen tahinia, pari-kolme reilua ruokalusikallista turkkilaista jogurttia, suolaa, sokeria sekä sitruunan mehua. Joukkoon sopii erinomaisesti myös fetajuusto, mutta silloin muista laittaa vähemmän suolaa. 

Lopuksi tein vielä superhelpot flatbredit eli pannuleivät gluteenittomasti. Tarvitset niihin yhtä paljon turkkilaista jogurttia ja jauhoja, suolaa ja leivinjauhetta. Itse laitoin 300g jogurttia sekä jauhoja, ja jauhoina käytin Virtasalmen vaaleaa jauhoseosta. Lisäksi laitoin kaksi teelusikallista leivinjauhetta ja teelusikallisen suolaa. Kun taikina on tasaisesti sekoittunut, kaulitaan siitä ohuita leipäsiä, jotka paistetaan kuumassa ja kuivassa paistinpannussa. En jaksanut kaivaa kaulinta esiin, joten taputtelin ne vain litteäksi ja ihan hyvin onnistui niinkin. Tein itse ensin neljä leipää, mutta jouduin jakamaan ne puoliksi ja taputtelemaan uudelleen, kun ensimmäinen paisui niin paksuksi pannulla. Leivän sisään voi kääriä lihaa, kasviksia ja kastikkeita tai repiä leivästä paloja ja dippailla kastikkeisiin. Teitpä miten päin vaan, niin voin vakuuttaa, että on hyvää! 

Pitkästä aikaa panostin myös kattaukseen, ja pitäisi kyllä useammin, sillä siinä on ihan eri tunnelma kuin että ottaisi vaan ruokaa pannulta ja kattilasta. Puhtaus on puoli ruokaa ja niin myös esteettisyys, joten hemmottele itseäsi välillä kauniilla kattauksella ja ota aikaa ruokahetkelle.






4 kommenttia:

  1. Marokko ei ihan taida olla Lähi-itää :-) mutta toki Pohjois-Afrikan alueen ruuissa ja mausteissa on paljon samaa kuin Lähi-idässä. Herkullisen näköistä - ja kivasti otettuja ruokakuvia!

    VastaaPoista
  2. No nyt on kyllä niin hyvännäköiset setit, että tuli kauhea hinku päästä grillaamaan. Sä osaat kyllä aina kokata vaikka ja mitä herkkuja :)

    VastaaPoista
  3. Kesää ja grilliruokia sitä kaipaa itsekin. Tai oikeastaan rantahuvilan brunssia :D Herkullisen näköistä ruokaa.

    VastaaPoista
  4. Onpa todella herkullisen näköistä! Olet ihan oikeassa kattauksesta, sillä on iso vaikutus 😊

    VastaaPoista