keskiviikko 6. huhtikuuta 2022

Sitruunakakku vanhaan tapaan


Viimeksi kotipuolessa käydessäni leivoimme äidin kanssa kakun, jonka ohjetta olemme etsineet pitkään. Vaarimummun reseptikirjasesta löytyi hieman postimerkkiä suurempi lappunen, johon oli tuhrustettu jotain maailman pienimmällä käsialalla. Paperi oli todella haperoa, mutta jokin siinä veti meitä puoleensa. Tämän oli oltava se kakku.

Kakku jota etsimme, oli ihanan sitruunainen ja tiivis, ja mummu teki sen aina pitkänmallisessa leipävuoassa. Sitä kakkua oli usein mummun kahvipöydässä, eikä mikään muu ei ole ollut kuin se. Se ei ole yhtään kuivakakkumaisen hauras, vaan kiinteä ja mehukas. 

Yritimme tulkita ohjetta tarkemmin, jotta pääsisimme kärryille. Kakun salaisuus selvisi ohjeen edetessä, sillä tässä tehdään kaksi vaahtoa. Vaahdotetaan sekä munat että voi sokerin kanssa. Vaahdot yhdistetään, jolloin tunnelma vähän latistui, sillä kuohkea munavaahto laski kuin pannukakku. Jatkoimme kuitenkin ja huomasimme, että jo pelkkä taikina oli aika raskas ja tiivis, ehkä juuri tästä vaahtojen yhdistämisestä johtuen. Ohje oli lyhyt ja ytimekäs, mutta kyllä siitä kakku tuli. Ja vieläpä juuri se kakku.

Kakun kokeilukerta onnistui äidin kanssa ja tänään kokeilin tehdä kakun itse. Se ei kohonnut ihan niin kuin ensimmäisellä kerralla, mutta maku oli sama tuttu. Nyt kakulta puuttuu vain nimi, sillä paperilappusen yläkulmassa lukee Allin kakku, mutta tuolla nimellä etsiessäni tuli vastaan ihan toisenlainen leivonnainen. Jos se ei siis ole Allin kakku, niin mikä se sitten on? 

Paperin ulkomuodosta kuten reseptistä itsestään huomaa, että se on vanha, sillä siinä ei ole käytetty mittayksikkönä desilitroja vaan grammoja. Minulla on myös toisen mummuni ohjeita, joissa mittana on käytetty esimerkiksi kahvikuppia. Vanhat reseptit ovat mielestäni kiehtovia, varsinkin tällaiset, joiden maun muistaa omasta lapsuudesta. Tässä teille vielä tämä resepti kakkuun, joka sopii mainiosti esimerkiksi pääsiäisen kahvipöytään.


Sitruunakakku vanhaan tapaan

200 g sokeria
200 g voita
200 g jauhoja (itse tein gluteenittomista)
1 tl leivinjauhetta
4 munaa
1 sitruunan kuori ja mehu

Vaahdota munat ja puolet sokerista sekä voi ja toinen puoli sokerista. Sekoita jauhot ja leivinjauhe, raasta ja purista sitruuna. Yhdistä vaahdot sekä loput ainekset tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan, ja paista kakkua 175 asteessa 40-50 minuuttia.


4 kommenttia:

  1. Oi mikä ihana resepti löytö ja kiitos kun jaoit sen kanssamme :)

    VastaaPoista
  2. Vau, varsinaista perinneleivontaa! Kiitos reseptistä =)

    VastaaPoista
  3. Tämmöstä kakkua oma äitinikin teki aikanaan kun asuin vielä kotona. Heti muistui mieleen miltä kakku maistuu.

    VastaaPoista