perjantai 1. huhtikuuta 2022

Rakuunan kaipuu



Kevät on täällä, vaikka ulkona satelee vielä hetkittäin lunta. Mutta kevään on pakko olla täällä, sillä kevätkylvöt on tehty.

Kohta päästään taas hyödyntämään parveketta ja saadaan sinne kasvamaan jos jonkinlaista hyötykasvia. Pari vuotta peräkkäin oli melko samat kuviot, joten nyt pitää taas vähän uudistaa, ettei ala kyllästyttämään. Tänä vuonna ei siis laiteta maa-artisokkaa, vaikka se hyvin satoa tuottikin, mutta on kiva välillä kokeilla jotain muuta.

Tuttuja ja turvallisia hyötykasveja on tietysti jo aluillaan, kuten basilika, chili ja kurkku, mutta näköpiirissä on myös aivan uusia tuttavuuksia. Mies löysi parvekeviljelyyn tarkoitetun kesäkurpitsalajikkeen ja itse halusin kokeilla hernettä. Yrteistä uutena tulokkaana on rosmariini ja rakuuna, sekä laventeli, jonka yritän kasvattaa ihan siemenestä asti. Kaupan rosmariiniruukku on joskus asustellut parvekkeella, mutta nyt laitoin senkin itämään siemenestä. Rakuunaa en ole vielä saanut missään muodossa käsiini, en siemeninä enkä taimena, mutta on tässä vielä aikaa etsiä.

Laventeli olikin veikeä kaveri istutettavaksi, sillä istutuksen jälkeen ruukku pidetään jääkaapissa useamman viikon ajan. Tuntui hieman omituiselta laittaa kaveri kylmään ja pimeään, kun yleensä ne juurikin vaativat lämpöä ja valoa. Siellä se nyt kuitenkin jääkapissa hengailee ja toivottavasti alkaa itämään - niin kuin luvattiin. 



Ostin myös keittiöön tuollaisen kivan pienen yrttiruukun. Siinä tuli mukana tuo astia, multaa sekä basilikan, ruohosipulin ja persilijan siemeniä eli kaikki mitä tarvitaan. Olin vähän pettynyt, sillä oletin, että tuolla sisällä on kolme erillistä jotain super ravintorikasta multapaakkua tai pikku ruukut, mutta siihen pitikin vain itse jakaa osiot kaikille kolmelle. Ihan hyvä siitä silti tuli ja se asustaa nyt keittiön ikkunalla siihen asti kunnes se voi siirtyä ulos. Toivottavasti siitä kuitenkin saataisiin syötävää jo vähän aiemmin kuin vasta loppukesästä.

Viikon päästä olisi Kevätmessut Helsingin  messukeskuksessa ja nähtäväksi jää, että mitä kaikkea sieltä löytyykään. Jos ainakin sitä rakuunaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti