Ehdit vielä saada simaa vapuksi, jos olet oikein tehokas. En ole muutamaan vuoteen tehnyt, mutta silloin kun teen, on äidin resepti se ainut ja oikea. Mies oli sitä mieltä, että nyt sima maistuisi, joten laitoin sen eilen käymään ja tänään pulloihin. Lauantaina tai ihan viimeistään sunnuntaina sen pitäisi olla juotavaa, ja jos pidät pullot huoneenlämmössä, niin sima valmistuu nopeammin.
Sima on vapun luottojuoma, mutta oletko koskaan ajatellut mikä on siman alkuperä? Sima oli viikinkien suosiossa, mutta silloin se tosin oli vahvasti alkoholipitoinen juoma, joka tehtiin hunajasta. Sima on aikoinaan ollut myös suosittu tuontituote Suomeen ja silloin se oli parempiosaisten keskuudessa yhtä herkkua kuin viini tai olut.
Koko kansan suosioon sima nousi 1800-luvulla, kun sokeri syrjäytti hunajan ja tarveaineet sopi alemmankin luokan budjettiin. Tällöin sima ei myöskään ollut enää alkoholipitoista, vaan ennemminkin virvoitusjuoma. Lopulta sima kukoisti kieltolain aikaan, kun raittiusliike kannusti sen juontiin kuohuviinin sijasta ja vappuun se liitetään työväenliikkeen juomalakon kautta. Vaikka nykyään juodaan jo kuohuvaakin vappuna, niin uskon, että siitä huolimatta simalla on aina sija suomalaisessa vapun vietossa.
Itseäni kiinnostaa aina ruoan tai leivonnaisten historia, ja on kiehtovaa kokeilla oikein vanhoja reseptejä. Simastakin olisi joskus kiva kokeilla viikinkien hunajasimaa, mutta nyt ainakin mennään vielä ihan vain äidin tutulla ja turvallisella ohjeella.
Sima
8 l vettä
1 kg fariinisokeria
1 dl siirappia
2 sitruunaa
1 tl kuivahiivaa
Pese ja viipaloi sitruunat. Sekota ämpärissä fariinisokeri, siirappi sekä 2 litraa kiehuvaa vettä. Kun sokeri on sulanut, lisää kylmää vettä litra kerrallaan niin, että lämpötila on sopiva kuivahiivalle. Lisää hiiva, loppu vesimäärä ja sitruunaviipaleet. Siivilöi ja pullota seuraavana päivänä. Laita jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria sekä rusinoita. Sima valmistuu viileässä viikossa, lämpimässä n. 4-5 päivässä. Muista päästää pulloista ylimääräiset ilmat pois päivittäin, ettei ne räjähdä. Sima on valmis, kun rusinat on pinnalla.
Vaikka itse en ole siman suuri ystävä (kuten muidenkaan virvoitusjuomien), niin oli kiva lukea sen historiasta.
VastaaPoistaMä en ole ikinä tehnyt itse simaa, mutta ehkä ensi vapuksi voisin tuolla sun äidin ohjeella tehdä. Ja kiva oli tutustua siman historiaan :)
VastaaPoistaEn ole koskaan tehnyt simaa. Tätini teki erittäin herkullista simaa joka vappu, oli aikanaan tarkoitus hänen ohjeilla tehdä, mutta en ole sitten ollut paikalla oikeaan aikaan.
VastaaPoistaSima ei ole koskaan kuulunut vappusuunnitelmiini... En pidä sen mausta, mutta sen historiasta oli hauska lukea, kiitos =)
VastaaPoista