sunnuntai 24. huhtikuuta 2022

Pannun huolto

 
Minulla on pyörinyt vuosia kellarivarstossa vanha paistinpannu, joka ei kuitenkaan ole ollut kokkauskunnossa. Lisäksi pelastin äidiltä yhden vanhan pannun, joka oli hautautunut piparkakkutalon sulaan sokeriin. Tämä projekti on vain venynyt ja venynyt, mutta nyt oli viimein aika toimia, kun myös oma pannuni osoitti huollon merkkejä.

Valurautapannu on helppo ja kestävä ystävä keittiössä, kunhan siitä pitää huolta. Valurautaisia astioita ei missään nimessä saa pestä tiskikoneessa eikä edes käsitiskiaineella, vaan vain kuuma vesi ja harjaus riittää. Pinta on hyvä öljytä ruokaöljyllä käytön jälkeen, mutta joskus tulee se hetki, kun pannu tarvitsee enemmän. Silloin on syytä suunnata avotulen ääreen ja hoitaa homma kotiin.

Ensin pannu kuumennetaan huolellisesti nuotiolla, jonka jälkeen se puhdistetaan. Puhdistukseen on hyvä käyttää vettä sekä teräsharjaa, joka ei sula kuumissa lämpötiloissa - ja muista myös kunnon kintaat! Pannun voi ottaa sivuun raaputtamisen ajaksi, sillä vedellä ja harjalla pannua tulee puhdistaa oikein huolellisesti. Sen voi aina välillä kuumentaa nuotiossa uudestaan ja jatkaa puhdistusta, kunnes ei pannusta enää irtoa likaa.

Kun kaikki lika on rapsetultu pois, laitetaan pannu takaisin nuotioon ja lisätään pala silavaa. Tähän tarkoitukseen on olemassa myös sellaisia tuubeja, mutta kuulin huhuja, ettei ne ole yhtä tehokkaita kuin aito silava. Silavapalaa pyöritellään ympäri pannua, että se sulaa tasaisesti ja menee hyvin joka puolelle. Rasva ikään kuin poltetaan kiinni pannuun, jotta siihen saadaan hyvä ja toimiva pinta. Tämän jälkeen pannun voi ottaa taas sivuun ja pyyhkiä talouspaperilla, jolloin siitä lähtee mahdollisesti vielä likaa pois. Sitten tämä silavakierros uusitaan niin monta kertaa kuin on tarvis, itse tein kahdesti. Kun tämä vaihe on valmis, annetaan pannun jäähtyä ja pyyhitään vielä kerran talouspaperilla.

Tämän kaiken jälkeen pannu on taas käyttökelpoinen pitkän aikaa. Voi olla, että minun toiminnassani on jotakin turhaa tai jotakin jäänyt pois, mutta tein tämän homman ihan puhdasta maalaisjärkeä käyttäen ja ainakin kuvista katsottuna ero on kuin yöllä ja päivällä. Tuosta pienestä ihanuudesta teen nyt meidän kesän retkipannun ja ajattelin ainakin kokeilla pizzaa nuotiolla!


5 kommenttia: