sunnuntai 1. kesäkuuta 2025

Gluteeniton focaccia

 
Kaveri tuli helatorstaina yökylään ja halusin kokeilla jotain uutta reseptiä. Mieltäni on jo pidempään kutkuttanut gluteeniton focaccia, sillä viime syksynä markkinoille saapui jauhoseos, jolla sen luvattiin onnistuvan.

Virtasalmen Viljatuotteen pizza and street food mix -jauhoseos on tarkoitettu pizzapohjiin, hampurilaissämpylöihin sekä focacciaan. Ohjeen nappasin suoraan Virtasalmen nettisivuilta ja käden käänteessä meillä oli tuoretta focacciaa pöydässä.

Resepti oli helppo, mutta nostatukseen kannattaa varata se pari tuntia. Suosittelisin myös laittamaan vuokaan leivinpaperin pelkän öljyn sijaan, sillä itsellä oli ainakin vaikeuksia saada leipä irti vuoasta. Tein leivän aivan ohjeen mukaan, paitsi vähensin hieman suolan määrää. Uunissa se olisi saanut olla ehkä viisi minuuttia kauemmin, mutta ai että se oli hyvää! En ole saanut kunnon focacciaa vuosiin ja tätä kun dippasi oliiviöljyyn ja balsamicoon, niin meinasi järki lähteä. 

Niin hyvää ja pehmeää, leipä kohosi kuten kuuluukin, ja maku sekä suutuntuma oli lähes täydellisyyttä hipova. Illalla tein tästä vielä täytetyn iltapalaleivän kalkkunaleikkeleen, tuorejuuston ja vihannesten kanssa - toimi täydellisesti myös niin!


Gluteeniton focaccia

4 dl vettä

2 tl kuivahiivaa

2 tl suolaa

2 tl sokeria

2 tl oliiviöljyä

n. 5 dl Virtasalmen Viljatuotteen Gluteenitonta
pizza and street food mix -jauhoseosta

Lisää kuivahiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita hyvin. Lisää sokeri, suola sekä öljy, ja sekoita. Lisää jauhot osissa ja vaivaa tasaiseksi. Siirrä taikina oliiviöljyllä voideltuun, n. 19 x 26 cm uunivuokaan. Levitä tasaiseksi. Peitä vuoka kelmulla ja pyyhkeellä, ja anna kohota 2 tuntia. 

Painele kevyesti sormenpäillä pieniä kuoppia taikinaan. Kaada pinnalle oliiviöljyä ja päälle sormisuolaa maun mukaan. Leipää voi koristella esimerkiksi yrteillä, aurinkokuivatulla tomaattilla tai oliiveilla. Paista leipää 225 asteessa 25–30 minuuttia ja anna jäähtyä ennen leikkaamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti