tiistai 3. toukokuuta 2022

Silpoydinherne
Meillä vappu meni rauhallisesti kotona puutarhatöissä. Alunperin oli ajatuksena mennä grillaamaan, mutta ilma oli liian kylmä siihen aktiviteettiin. Sen sijaan vietin sitten vapun aika pitkälti parvekkeella, seuranani taimia, multaa ja yksi pieni aputassu. Ulkona on ehkä vielä vähän kylmä taimille, mutta lasitettu parvekkeemme on 6. kerroksessa, joten siellä on lämpimämpi kuin maan tasolla. En kuitenkaan suosittele istutuspuuhia avomaalle ihan vielä. 

Aluksi aina mietin mihin kohtaan parveketta haluan mitäkin - mikä tarvitsee enemmän aurinkoa, mikä vähemmän, mikä tarvitsee paljon tukea, jne. Siirtelen siis ensin tyhjiä istutuslaatikoita ja ruukkuja paikasta toiseen ja yritän visualisoida kasvit niihin mielessäni. Kun järjestys on oikea, alan laittaa multia ja taimia paikoilleen. Kasvupohjana käytin tänä vuonna Kekkilän puutarhamultaa ja lannoituksesta huolehtii luonnollinen kanankakka. Ajatuksenahan on, ettei multia uusittaisi joka vuosi, mutta viime kesänä parvekkeelle iski jokin tuhohyönteisinvaasio enkä halunnut ottaa sitä riskiä, että ne selviytyvät talvesta, niin hävitin kaikki mullat viime syksynä sadonkorjuun jälkeen. Nyt kuitenkin toivotaan, että ensi keväänä vaihdetaan tai lisätään vain vähän uutta multaa. Kasvulaatikoiden pohjalle laitoin ruukkusoraa viidestä kymmeneneen senttiä, ja sen tarkoituksena on vaarastoida ylimääräinen vesi tarvittaessa. Soran päälle leikkasin kaistaleen katekankaasta, joka estää multaa sekoittumasta soraan, mutta läpäisee veden, ja esimerksi maapohjalla se hidastaa rikkaruohojen kasvamista. Se auttaa myös siinä kohtaa, jos mullat pitäisi taas vaihtaa kokonaan, niin sora säilyisi. Tämän kun olisi tajunnut jo viime keväänä! En edelleenkään halunnut rei'ittää laatikoiden pohjia, sillä mielestäni se tekisi vain turhaa sotkua parvekkeelle kasteltaessa. Ja parvekkeemme on sitä paitsi niin kuuma koko kesäkauden, ettei siellä kyllä ole huolta mädäntymisestä tai liikakastelusta. 

Taimet on mielestäni helpoin asetella ensin taimiruukun kanssa mullan päälle, jolloin näkee viitteitä siitä miltä lopputulos tulisi näyttämään. Siinä vaiheessa on nimittäin vielä helppo tehdä muutoksia, mutta jos istutat heti eikä se miellytäkkään silmää, niin on aika kurjaa lähteä kaivamaan jo istutettuja taimia ylös. On myös oltava tarkkana mitä kasveja voi laittaa samaan laatikkoon. Esimerkiksi tomaatti, chili ja sipuli sopivat yhteen, kun taas kesäkurpitsaa ja perunaa ei suositella laitettavaksi samaan. Sen sijaan kesäkurpitsa ja herne voivat kasvaa yhdessä, kun taas sipulia ja hernettä ei saisi yhdistää. Suorakylvönä laitoin nyt myös ensimmäistä kertaa hernettä. Siemenhyllyllä meinasi mennä sormi suuhun kun siellä oli vain jotain ihmeellistä silpoydinhernettä, mutta äiti kertoi, että se on juuri se oikea. Hernettä suositellaan liotettavaksi vedessä ennen kylvöä, mutta ohitin sen. Istutin herneet vakoon ja ennen siemeniä kastelin vaon pohjan huolellisesti. Kylvin ne noin kolmen sentin syvyyteen ja kuuden sentin päähän toisistaan. Lopuksi laitoin vielä vähän vettä päälle, jonka jälkeen peittelin vaon mullalla. 

Yöksi olen laittanut yrteille vielä viltin päälle, ettei ne vahingossakaan palellu, ja kurkut jätin toistaiseksi kokonaan sisälle, sillä ne ovat todella arkoja kylmälle. Varhaisperunaa istutin myös kaksi laatikollista ja muutaman kukankin hain jo Plantagenista, mutta kuun lopulla täytyy kyllä tehdä sinne vielä uusi reissu. Parveke on siis nyt järjestelty, siivottu ja puolivalmis - ei muuta kuin satoa odottelemaan!

4 kommenttia:

 1. Ihanaa oot alkanut jo puutarhapuuhiin!

  Tykkään selkeästä blogin ulkonäöstä, päivitätkö blogisi ulkoasua säännöllisesti vai onko ulkoasu vakio?

  Ihanaa toukokuuta!🌏

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. se on ihan aina ollut tällainen, tykkään itsekin kun pohja on selkeä

   Poista
 2. Meidän pitäisi mennä puuhastelemaan omalle kasvimaalle pikku hiljaa. Olisi tulossa myös ikkunoista tehty pieni kasvihuone...

  VastaaPoista
 3. Puutarhapuuhiin on jo siellä ryhdytty. Minulla on aina vähän kaksijakoinen tunnelma näin keväisin. Olisi kiva ryhtyä puutarhahommiin, mutta se on turhaa, koska vietämme kesällä suurimman osan ajasta saarella. Kodin puutarhaa ei ehdi hoitamaan. Ihanaa toukokuuta!

  VastaaPoista