maanantai 27. toukokuuta 2024

Muhammara


Muutama viikko sitten kun tein lähi-itä ruokaa, kokeilin myös yhtä uutta reseptiä. Tein ensimmäistä kertaa syyrialaista muhammara-tahnaa. En oikein tiedä miten muhammara eroaa romescosta, paitsi mausteiltaan, mutta tämä oli mielestäni jotenkin parempaa.

Muhammara on paahteista paprikatahnaa, joka saa makunsa saksanpähkinöistä ja juustokuminasta. Itse en liiemmin pidä saksanpähkinän mausta, joten vaihdoin ne suosiolla cashewpähkinöihin. Voit tehdä tahnan tehosekoittimella tai sauvasekoittimella, mutta jos teet tehosekoittimella, niin varmista ensin, että tehosekoittimen kulho on ehjä. Voin nimittäin kertoa, että kulhon pohjasta tursuava punainen tahna ei ole se miellyttävin siivottava.

Tahna sopii lähi-itä aterioiden lisäksi niin leivälle kuin kesäisen grilliruoan lisukkeeksikin. Oikeastaan se on niin hyvää, että sitä voisi syödä ihan vain sellaisenaan. Se on vegaaninen ja helppo tehdä myös gluteenittomana - vaihdat vain leivän. Olisiko tässä tämän kesän hittituote mökkiviemisiksi?

 
Muhammara

2 punaista paprikaa
80 g saksanpähkinöitä (tai cashew)
1 tl juustokuminaa
0,5 dl oliiviöljyä
siivu vaaleaa leipää
1,5 rkl granaattiomena siirappia (myös viikunabalsamico käy)
1 kokonainen valkosipuli
1 tuore chili
sitruunan mehua
pipuria, suolaa
vettä

Laita paprikat puoliksi ja poista siemenet. Poista chilistä kanta ja halutessasi myös siemenet. Leikkaa valkosipulista pää pois niin, että kynnet pysyvät yhdessä. Levitä pellille paprikat, chili, pähkinät, leivät ja valkosipuli. Lorauta kaikkiin öljyä ja ripottele pinnalle suolaa. Paahda 225 asteessa, mutta älä jätä vahtimatta. Pähkinät ja leivät paahtuvat muutamassa minuutissa, valkosipuli kestää pisimpään. Ota pähkinät ja leivät pois, ja anna muiden vielä paahtua. Valkosipuli on valmis kun se on pehmeä, paprikoissa voi olla hieman väriäkin.

Laita paprikat, chili, mausteet ja oliiviöljy tehosekoittimeen. Puristele pehmeät valkosipulit kuoristaan. Surauta tasaiseksi ja lisää pähkinät sekä osa leivästä. Lisää leipää tai vettä niin, että saat miellyttävän koostumuksen. Maista ja mausta. Tahna on parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä ja säilyy jääkaapissa noin viikon. Koristele oliiviöljyllä ja chilihiutaleilla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti