keskiviikko 15. toukokuuta 2024

Käy sisään

 

Oli häkellyttävää alkukeväällä päästä ensimmäisiä kertoja omalle parvekkeelle, kun viimein sain rampin sinne. Yllätyksenä tuli parvekkeen keltaisuus, vaikka olinkin nähnyt kuvia, niin en ollut ajatellut, että pitkä seinä on niin keltainen. Se ei sinänsä haittaa, sillä käytän parveketta pääosin kesäisin ja kesäsisustukseen keltainen kyllä sopii.

Yllätyksenä tuli myös parvekkeen kapeus. Pyörätuoli vaatii yllättävän ison kääntöympyrän, joten esimerkiksi suoraan oven eteen ei voi laittaa mitään istutuksia. Olisi kiva kun oven avatessa pelargoniat pelmahtaisivat silmille, mutta se nyt ei vain olisi kovin käytännöllistä. Lisäksi oven kanssa joutuu aina venkslaamaan, sillä en mahdu ohi, jos ovi on auki.

Näistä seikoista huolimatta sain parvekkeesta kuitenkin viihtyisän ja toimivan. Parvekkeelle mennään olohuoneesta, ja tämä on yksi lempinäkymäni tällä hetkellä, vaikkei sieltä kukkia pilkistäkkään. Parvekkeelle astuttaessa vasemmalle puolelle laitoin vanhan asunnon tietokonepöydän ruokapöydäksi, mutta se on ihan vähän liian iso. Pöytä tulee siis vielä vaihtumaan. Lisäksi ruokapöydän kohdalle tarvitsee laittaa vielä verhot, sillä paahteessa ei ole kiva syödä. Yksi unelmani kuitenkin on, että pystyisin nautiskelemaan ruoat kesällä parvekkeen puolella, sillä vanhassa asunnossa ei ruokapöytää saanut mahtumaan parvekkeelle. Siellä parveke toimi lähinnä kasvihuoneena, mutta haluaisin nyt saada parvekkeen myös omaan käyttöön. 



Ruokapöydän taustalla on mieheltä saatu piknik-kori, jonka otin nyt ihan vain koristekäyttöön. Totesin, että en halua pitää sitä enää kaapissa, vaan täytin sen kesäkukilla ja otin osaksi parveketta. Sen yläpuolella roikkuu parvekkeen ainut amppeli, mutta toivon, että jossain vaiheessa saan lisää koukkuja amppeleille. 

Toisessa päässä parveketta on säilytysarkku, jonka ostin sinne. Arkkuun meni hyvin kaikki pieni sälä, joka seilasi ympäri parveketta. Siellä on ruukkuja, koiran tavaroita, työkaluja ynnä muuta tavaraa, jota ei tarvita joka päivä. Arkun päällä on pari istutusta ja koiralle pesäpaikka. Arkkua voi tarvittaessa käyttää myös istumapaikkana, jos tulisi paljon vieraita.

Ikkunaseinällä on toinen pöytä, jossa tykkään nautiskella aamukahvini. On ehkä vähän hölmöä, että on kaksi pöytää yhdellä parvekkeella, mutta tämä pöytä on niin kaunis, että en halunnut siitä luopua. Äiti osti tuoleihin uudet, ihanat istuintyynyt ja uuden parvekeviltin. Ajattelen itse jotenkin niin, että tämä puoli parvekkeesta on sellainen oleskelualue, sillä se on nätimpi. Siellä on myös enemmän kasveja, mutta ehkä sitten kun saan ruokapöydän pienemmäksi, niin saan toisesta päästäkin enemmän oleskeltavan. 









Hyötykasveina on tällä kertaa vain kurkkua ja yrttejä, sillä en jaksanut nyt aloittaa mitään kasvuhommia. Istutin itse myös auringonkukkia, muut kukat ostin valmiina. Kesäkukkia puolestaan on senkin edestä, mutta ne ovatkin helppohoitoisempia kuin hyötykasvit. Ostin taas enimmäkseen pelargonioita, mutta löytyy myös harsokukkaa, tähtisilmää, samettiruusua, tarhaneilikkaa sekä uutuutena yksi verbena.  Sen pitäisi tykätä paahteesta, joten uskoisin sen pärjäävän parvekkeellani. Tiesitkö muuten, että samettiruusuja kannattaa istuttaa hyötykasvien läheisyyteen. Niiden vahva tuoksu karkottaa tuhohyönteisiä ja ilmeisesti myös juurista irtoaa jotain, joka estää niitä pesiytymästä multaan. Se on siis paitsi kaunis, niin myös hyödyllinen. 

Laitan tähän vielä lopuksi vertailun vuoksi kuvat siitä mistä aloitettiin. Parveke tosiaan toimi muutosta asti vain varastona, mutta kun säilytysarkku saapui, niin asiat alkoivat rullaamaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti