sunnuntai 12. toukokuuta 2024

Parvekkeen avajaiset

 

Vietimme kaverin kanssa eilen parvekkeen avajaisia. Tämä koti alkaa vihdoin olemaan valmis, vaikka jotain pientä nyt tietysti puuttuu vielä. Parveke on kuitenkin viimein sisustettu eikä se ole enää pelkkänä varastona. Tällä kertaa en kuitenkaan vielä esittele parveketta, vaan nyt on aika keskittyä ruokaan. Nykyään on harvassa ne kerrat, kun tulee tehtyä jotakin muuta kuin arkiruokaa. Ja siihen on ihan yksinkertainen syy - itselle ei viitsi kokata montaa ruokalajia. Viimeksi kokkasin äidille ja nyt tein tikusta asiaa, ja järjestin parvekkeen avajaiset.

Ensin nautiskeltiin parvekkeella manaikkakuohua, jota löysin kevätmessuilta. Mietin pitkään mitä kokkaisin tällä kertaa, kunnes päädyin Lähi-Itään. Siellä suunnalla käytettävät maut ja mausteet ovat omaan makumaailmaani sopivia, joten lähdin miettimään kokonaisuutta.

Halusin ehdottomasti tehdä tahinilohta, jota olen tehnyt aiemminkin, mutta halusin kokeilla myös jotain uutta. Valmistin fatoush -salaattia vähän omaan tyyliini, sillä vaihdoin pääraaka-aineet myskikurpitsaan ja perunaan. Siinä piti olla myös punaista paprikaa, mutta kaikessa tohinassa unohdin sen kokonaan. Tästä tuli ehdottomasti koko pöydän kruunu punaisine granaattiomenan siemenineen.

 Jälkkäriksi tein superhelpon, mutta näyttävän kakun. Pohjana oli pakastealtaan valmis, gluteeniton mutakakku. Siihen päälle levitin Valion irish cream & coffee -rahkaa, tuoreita mansikoita sekä pistaasipähkinöitä. Ihanan vaivatonta, mutta sitäkin herkullisempaa!




Ruokapöydässä oli lisäksi vielä hummusta ja muhammaraa eli paahdettua paprikatahnaa. Laitoin tarjolle myös maissiribsejä, joita olin tehnyt itselleni edellisenä päivänä, jotta nekin tulisi syötyä. Nekin ovat helppoja - leikkaat vain maissintähkät neljään osaan pitkittäin, valelet öljyllä ja maustat paprika- ja valkosipulijauheella, suolalla sekä pippurilla. Nämä voi paistaa näin kesällä grillissä, mutta onnistuvat hyvin myös uunissa grillivastuksen alla. Helppo lisuke grilliruoan kanssa, mutta vähän erilaista kuin pelkkä maissintähkä. 

Tahinilohi

tuore lohifilee
za'atar -maustetta
2 rkl turkkilaista jogurttia
1 rkl tahinia
100 g fetajuustoa
sitruunan mehua
suolaa, pippuria

Mausta lohi suolalla ja za'atarilla. Paista lohi 175 asteessa kypsäksi. Sekoita täyte, ja kuorruta valmis lohi. Ripottele pinnalle vielä pistaasipähkinöitä ennen tarjoilua. 

Lämmin pitaleipäsalaatti

perunaa
myskikurpitsaa
sipulia
punainen paprika
öljyä
ras el hanout -maustetta
suolaa
seesaminsiemeniä

Kastike

2 rkl tahinia
5 rkl vettä
1 valkosipulin kynsi puristettuna
sitruunan mehua

Päälle

kikherneitä
öljyä
harissaa

gluteenittomia pitaleipiä
seesaminsiemeniä
granaattiomenan siemeniä
tuoretta persilijaa

Kuori ja pilko vihannekset. Leikkaa sipuli ja paprika isoiksi lohkoiksi. Sekoita kulhossa kaikkiin öljyä ja mausteita, kaada uunipellille ja ripota pinnalle seesaminsiemeniä. Paahda 200 asteessa, kunnes ovat kypsiä ja kauniin ruskeita. Sekoita kastike, lisää vettä niin, että se on kastikemaista.

Tee pitaleivistä pieniä kolmioita ja paahda niitä uunissa hetki. Laita leipäpalojen pintaan hieman öljyä, suolaa ja seesaminsiemeniä. Paahda harissalla maustetut kikherneet uunissa tai airfryerissä. Kokoa tarjotin niin, että laitat paahdetut pitäleivän palat reunoille ja keskelle vihannekset. Pirskoittele kastike päälle. Koristele paahdetuilla kikherneillä, granaattiomenan siemenillä sekä persilijalla.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti