perjantai 10. toukokuuta 2024

Kuinka tehdä kukkapenkki haudalle



Sain haudalle vihdoin tehtyä kunnon kukkapenkin, kun maa ei ollut enää jäässä. Haudanhoitoon ja hautausmaan etikettiin löytyy paljon ohjeita, eikä haudalle ei ole pakko istuttaa mitään, mutta sen on oltava siisti ja asiallinen. Puita haudoille ei saa istuttaa, eivätkä istutukset, kuten perennat, saa levitä naapurin puollle. Haudan hoidon voi halutessaan ulkoistaa kokonaan myös seurakunnalle. 

Ajattelin nyt kertoa kuinka minä toteutin kukkapenkin miehen haudalle. Tämä ensimmäinen kerta oli työläin, sillä ei ollut mitään pohjaa, vaan kukkapenkki piti luoda nurmikon tilalle. Olin laittamassa jo kesäkukkia, mutta ilmeisesti orvokit "kuuluu laittaa" vielä ennen niitä. Aloitin miettimällä sopivan paikan. Saamissani hautapaikan tiedoissa luki, että haudan leveys on yhden metrin. Mittasin metrin niin, että puuristi jäi keskelle ja siitä vähensin molemmista reunoista 10 senttiä. Kukkapenkin kooksi tuli siis 80 x 30 cm. 

Seuraavaksi leikkasin kukkapenkin kohdalta siirtonurmea saksilla pois. Se ei ollut vielä yhtään juurtunut paikoilleen vaan lerpatti irrallisena kun vähän nosti, joten siitä oli helppo leikata pala pois. Sitten haravaoin hautapaikalta kuivat lehdet ja oksat pois. Ostin tätä varten lasten haravan, jota on helppo kuljettaa mukana. Olen kasannut hautausmaakäyntejä varten kassin, jossa on kaikki tarvittava, kuten pieni istutuslapio, maljakko haudalle, kynttilöitä, puutarhakäsineet, sytkäri - ja nyt myös vaaleanpunainen lasten harava. Olen kotipuolessa tottunut siihen, että kaikki tarvittava löytyy aina hautausmaalta ja välineet ovat kaikkien käytössä, mutta täällä kaupungissa on toisin. Onneksi sentään kukkamultaa ja kasteluvettä saa paikan päältä.



Siistimisen jälkeen kaivoin kukkapenkkiä hieman syvemmäksi ja täytin sen mullalla. Sen jälkeen sommittelin kukat paikoilleen, ennen kuin otin ne pois ruukuista. Näin niitä on helpompi siirrellä ja katsella kauempaa, että milloin näyttää hyvältä. Lopuksi tasoitin mullan kauniiksi kukkapenkin reunoilta, laitoin lyhdyn takaisin ja asettelin penkin ympärille kiviä, joita olin keräillyt tätä varten. Olisin halunnut sellaisia sammaloituneita kivenmurikoita, mutta en onnistunut niitä löytämään. Lopuksi kastelin kukkapenkin, ja nyt sitten vain toivotaan, että orvokit säilyvät hengissä kesäistutuksiin asti. Silloin täytynee varmaan laittaa myös jotain ravinnetta mullan sekaan. 

Tästä tuli mielestäni oikein onnistunut. Nyt hauta on kaunis ja arvokas, niin kuin kuuluukiin. Eilen hautausmaalla kierrellessäni tunsin taas valtavaa kiitollisuutta siitä, että sain haudata miehen näin kauniiseen paikkaan. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti