maanantai 28. maaliskuuta 2016

Ontto luu


 

Minusta on aivan mahtavaa, kun nyt pääsiäisenä on ollut aikaa ja etenkin innostusta tehdä keittiössä muutakin kuin nakkikastiketta. Viikonloppuna tein ihanaa kalkkunapaistia ja sitruunaista rakuuna-kerma kastiketta. Mutta aina silloin tällöin täytyy kotikeittiössäkin kokeilla jotain uutta ja niinpä tänään valmistin tuhtia italialaista perinneruokaa. Tuossa jokin aika sitten näin Jamie Oliverin tv:ssä tekemässä osso bucoa ja siitäkös innostuin. 

Osso buco tarkoittaa onttoa luuta, eli putkimaista luuta, joka löytyy aina potkasta. Tämä ruoka siis valmistetaan perinteisesti naudan potkasta, joka on leikattu ns. osso buco paloiksi. Luussa oleva luuydin antaa padalle herkullista makua ja ympärillä oleva liha hautuu tomaattisessa liemessä ihanan meheväksi.


Oman osso buconi valmistin naudan potkasta (yksi pala per syöjä), porkkanasta, sipulista, valkosipulista ja kuorituista tölkkitomaateista. Makua antoi tuore timjami, oregano, persilija, mustapippuri, suola, punaviini sekä lihaliemi. 

Ensin pyöritin ohjeen mukaisesti osso bucot vehnäjauhoissa ja paistoin niihin kauniin pinnan uunipadan pohjalla. Siirsin ne hetkeksi syrjään ja kuullotin kasviksia padassa. Sen jälkeen lisäsin loput ainekset ja laitoin lihat takaisin pataan. Nestettä sen verran, että kaikki peittyy ja koko komeus kolmeksi tunniksi uuniin. 

Puolessa välissä paistoaikaa sekoittelin hieman ja tarkistin miltä se maistuu. Ongelmana oli, etten tiennyt miltä sen kuuluisi maistua. Niinpä tottelin vain kieltäni ja lisäsin joitain mausteita. Sanoisin, ettei se kovin pieleen mennyt. 

Padan kanssa valmistin ihanan kermaisen riisi-ohraton ja oli se kaikki kyllä vaivan arvoista! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti