maanantai 29. elokuuta 2022

Mitä jos?


Oletko koskaan kuullut varmuusvarastosta tai kasannut sellaista itsellesi? Varmuusvarasto on nimensä mukaisesti varasto, jolla on kotitaloudessa varauduttu ehkä jopa pahimpaan. Varautuminen voi tarkoittaa isoa sähkökatkosta, sotatilannetta, luonnonkatastrofia tai vain sairastumista, jolloin et pääse kauppaan. Nykyään tällaisen merkitys unohtuu helposti, kun kaupat ovat lähellä ja auki ympäri vuoden..

Varmuusvarasto on hyvä rakentaa ainakin kolmelle vuorokaudelle koko ruokakunnan tarpeisiin, mutta aina tietysti parempi, mitä pidempään poikkeustilaan varaudut. Varaston tuotteita tulee kierrättää, joten ei ole ideana raahata kellarikomeroon ruokaa ja antaa sen vanhentua siellä 10 vuotta, vaan aina kun otat varastosta jotain, tuot sen saman asian sinne takaisin. Päiväyksiä on hyvä tarkastella ja pitää tuotteet niin, ettei ötökät tai muut olosuhteet tuhoa niitä.

Mitä siellä sitten olisi hyvä pitää ja kuinka paljon? Netissä on monia ohjeita varaston rakentamiseen ja ohjeita tarkkoihin määriin. Sen tulisi kuitenkin sisältää myös paljon muuta kuin elintarvikkeita, esimerkiksi lääkkeitä, paristoja, radion, retkikeittimen sekä taskulampun. Lisäksi kotona on hyvä olla ämpäreitä, joihin vettä voi tarvittaessa varastoida.

Minulle on opetettu lapsesta asti, että kotona on aina hyvä olla vähän yli tarpeen. Eli ihan ilman tätä varmuusvarastoakin meillä riittäisi ruokaa viikoiksi vaikkei kukaan kävisi kaupassa, mutta ne menevät kaikki pilalle, jos tulisi vaikka massiivinen sähkökatkos. Siinä kohtaa varmuusvarasto astuisi esiin, sillä siellä on ruokia, jotka säilyvät ilman kylmäketjua. 

Pidän meidän varmuusvarastoa vaatehuoneessa ja olen listannut sen sisällön pieneen vihkoon. Siitä on helppo katsoa mitä löytyy ja mitä vielä puuttuu, sekä siihen voi myös merkitä aina kun ottaa sieltä jotain. Meillä on tarpeita tällä hetkellä kahdelle aikuiselle ehkä noin 4-5 päivälle olettaen, että vettä saisi jostain lisää. Elintarvikkeet tulee olla hyvin säilyviä, ja helposti syötäviä, ettei niihin tarvitse muita raaka-aineita eikä välttämättä edes keittämistä. Voit varata säilöön myös herkkuja, sillä niitä saattaa tarvita hädän hetkelläkin, sekä pientä puuhaa kuten lautapelejä tai lapsille uudet yllätyslelut.


Listasin tähän vielä oman, tämän hetkisen varmuusvaraston sisällön ilman kappalemääriä:

- laastarit
- betadine
- kipulääke
- sideharsot + ihoteippi
- paristot (AA, AAA sekä C)
- paristokäyttöinen radio
- paristokäyttöinen taskulamppu
- öljykynttilöitä (15-48 h paloaika)
- trangia + siihen nestettä
- tulitikut 

- hernekeittoa
- säilykepossua
- tonnikalaa
- säilykelihapullia
- pikamuusia
- makaronia
- riisiä
- kaurahiutaleita
- kuivahiivaa
- säilykesardiineja
- vettä 5 litraa
- tomaattimurskaa
- kasviskeittoa
- tomaattikeittoa
- currykastiketta
- linssejä
- papuja
- öljyä
- hilloa
- maustekurkkuja
- näkkileipää
- mehutiivistettä
- maitojauhetta
- kahvia
- teetä
- sokeria
- suolaa
- mustapippuria

Ja mitä sieltä vielä puuttuu:

- vedenpuhdistustabletteja
- joditabletteja
- jauhoja (mutta niitä on aina kotona)
- puhelimen varavirtalähde
- lamppuöljyä öljylamppuihhin
- toinen taskulamppu
- käteistä rahaa

Ainakin Marttoja sivuilta löytyy selkeitä listauksia ja ohjeita varmuusvarastoista. On olemassa myös valmiita paketteja, jos ei itse halua sellaista kasata ja valmis pakkaus toki menee pienempään tilaankin. Enkä sano nyt, että jokaisen tulisi tai on pakko tällaista tehdä, mutta kiinnostuneille tiedoksi. Minusta tämä on paitsi hyödyllistä, niin myös hauskaa - kai se jonkinlainen harrastus on tämäkin! 

4 kommenttia:

 1. Tuttu juttu, johon pitäisi kyllä perehtyä itsekin.

  VastaaPoista
 2. Kahvia on pakko olla, vaikka se ei ole välttämätön ruokatarvike 😁.

  VastaaPoista
 3. Eipä meillä oikein ole. En ole koskaan innostunut tuosta hommasta. Otan asiat sellaisena kuin ne tulee.

  VastaaPoista
 4. Pyörivä kotivara olisi kyllä tosi hyvä olla olemassa. Marttojen varasto-ohjeeseen olen tutustunut. Nyt kasaan meille järkevää lääkekaappia. 😊 Tuo harrastuksen lailla suhtautuminen kuulostaa oikeastaan järkevältä, saa puuhaan mielekkääksi kun keskittyy harrastamaan kotivaraa, kuin että varautuu aina pahimpaan 🤔

  VastaaPoista