torstai 25. elokuuta 2022

Kaksi kattilaa






Eilen vietimme ihanan päivän metsässä. Meillä oli 8. hääpäivä, ja ravintolan sijaan päätimme suunnata nuotiolle. Kohteena oli Pirttimäen ulkoilualue ja sieltä jalkauduimme vanhalle tutulle Hynkänlammelle. Yritimme ensin edetä Soralammelle, mutta siellä oli vastassa liian jyrkkä mäki. Hynkänlammellekin oli vaativia laskuja, mutta niistä selviää kyllä, jos on vähän yllytyshullu.

Päivä oli aurinkoinen kun lähdimme, mutta perillä sade ripsutteli hiljalleen. Se oli kuitenkin niin pientä, ettei se häirinnyt ja leiriydyttyämme pääsimme tarvittaessa keittokatokseen suojaan. Aurinkokin pilkahteli, mutta pääasiassa ilma oli kuuman kostea muutamalla saderipauksella höystettynä.

Sinänsä oli hyvä, ettei ollut mikään maailman kaunein ilma, sillä saimme olla nuotiopaikalla koko päivän ihan rauhassa. Taistollekin oli kiva, kun se sai sekoilla metsässä vapaana useamman tunnin. Ihan loppupuolella alkoi olla sen verran ohikulkevia lenkkeilijöitä, että koira piti laittaa kiinni, mutta suurimman osan ajasta sekin sai nauttia vapaudesta. 

Itselläni on aina kauhea nälkä jo heti nuotiopaikalle päästyä, joten tällä kertaa päätin ehkäistä sitä. Keitin kotona valmiiksi termospulloon kahvit ja otin pientä evästä sen seuraksi, joten sitten sai heti syödä ja juoda. Jos jää odottamaan nuotion valmistumista ja ruoan keittymistä, niin siinä kyllä ehtii nälkäkiukku tulla.








Kahvihetken jälkeen mies alkoi virittelemään tulta ja itse paneuduin ruokaan. Kyselin lainaksi ihmisiltä teräskattilaa, jonka voisi laittaa nuotioon, mutta saimmekin lahjaksi kaksi kattilaa! Ihan kiva, sillä meillä ei ole ollut yhtään nuotioon sopivaa, kunnon kokoista kattilaa. Ja nyt kun oli hääpäivä kyseessä, niin en halunnut paistaa nuotiolla pelkkää makkaraa. Halusin valmistaa ranskalaistyyppistä kalakeittoa eli bouillabaissea. Keittelin viime viikolla ravun kuorista maukasta lientä pakastimeen, ja se sopikin tähän pohjaksi oikein mainiosti. Suomalaistin keittoamme myös vähän lisäämällä sinne perunaa, joten ihan autenttinen bouillabaisse tämä ei ollut.

Rapuliemen lisäksi laitoin keittoon purjoa, valkosipulia, fenkolia, kokonaisia tölkkitomaatteja, tomaattipyrettä sekä perunaa. Mausteeksi hieman chilirouhetta, raastettua sitruunan kuorta ja sitruunamehua, pari laakerinlehteä sekä kokonaisia viherpippureita. Jouduin myös lisäämään hieman vettä, jotta keittoon saatiin tarpeeksi lientä. Aivan lopuksi lisäsin kalat, sinisimpukat sekä jättikatkaravun pyrstöt. Koristeeksi vielä tuoretta persilijaa ja voi pyhä jysäys kuinka herkullista tämä oli!


Gluteenittomat nuotiosämpylät

 5 dl piimää
 25 g tuorehiivaa
 0,5 dl rypsiöljyä
 1 rkl hunajaa
 1,5 tl suolaa
 2 rkl psylliumia
 3 dl kaurahiutaleita
 2 dl kaurajauhoa 
 2 dl hienoa riisijauhoa

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva piimään ja lisää öljy, hunaja sekä suola. Sekoita taikinaan psyllium ja kaurahiutaleet, anna turvota hetki. Lisää jauhot ja sekoita taikinaa voimakkaasti sähkövatkaimen taikinakoukuilla noin viisi minuuttia. Muotoile pötkylöiksi tikun päähän ja paista nuotiossa.

Keiton kanssa pitää olla tietysti tuoretta leipää, ja tällä kertaa leivät paistui näppärästi tikuissa avotulen päällä. Tein sämpylätaikinan kotona valmiiksi ja kertakäyttöhanskoilla pyörittelin ne tikkuihin, jolloin kädet pysyivät puhtaina. Taikina oli sopivan napakka pysyäkseen tikussa, mutta vähän mauton, joten sinuna lisäisin siihen hieman kuminan siemeniä tai raastettua porkkanaa.

Jälkkäriksi herkullinen omena-kaurapaistos valurautapannussa ja nokipannukahvit. Aika täydellinen päivä ja ihana hääpäivä, näitä lisää. Olimme ulkona luonnossa koko päivän vailla kiireen häivää, koira nautti olostaan niin kuin mekin. 

Olisipa jokainen päivä tällainen!








4 kommenttia:

  1. Tuo keitto näyttää todella herkulliselta 👌

    VastaaPoista
  2. Luonto on kyllä ihan paras paikka viettää hääpäivää ja vitsit mitkä tarjoilut teillä oli :)

    VastaaPoista
  3. Hyvää hääpäivää - ihana idea viettää tärkeää päivää metsässä :)

    VastaaPoista