lauantai 18. maaliskuuta 2023

Sitruunainen tiramisu


Keväällä on ihana tehdä kaikkia raikkaita leivonnaisia ja jälkiruokia talven tuhtien ruokien jälkeen. Menimme viikonloppuna anopille syömään ja halusin tehdä jonkun herkkujälkkärin.

Maaliskuun Yhteishyvässä tuli vastaan sitruunainen tiramisu, jolla ei kyllä itseasiassa ollut juuri mitään tekemistä tiramisun kanssa. Ei kahvia, ei likööriä ja omassa versiossani ei ole edes niitä perinteisiä kissankielikeksejä. Mutta siinä on kerroksia ja mascarponea, niin kai sitä voi sitten tiramisuksikin kutsua.

Lemon curd ei kuulu omiin suosikkeihini, mutta yllätyin miten hyvää siitä tuli, kun sen sekoitti mascarpone-kermavaahtoon. Kekseinä käytin gluteenittomia sitruunavohveleita, sillä lähikaupassamme ei myyty gluteenittomia savoiardeja. Vohvelit ajoivat kuitenkin asiansa.

En myöskään halunnut latoa tiramisuni perinteisesti neliövuokaan, vaan tein sen kauniiseen pyöreään kulhoon. Koristeeksi laitoin pinnalle raitoja lemon curdista ja lopputuloksena oli ihanan raikas, kaunis sekä yksinkertainen, mutta näyttävä jälkiruoka. Sitruunatiramisu sopii täydellisesti pääsiäiseen tai ihan vain tällaiseen tavalliseen viikonloppuun.


Gluteeniton sitruunatiramisu

2 prk mascarponea
1 prk kuohukermaa
1 dl sokeria
1 sitruunan mehu
½ prk lemon curdia

Kostutukseen

1 dl sitruunamehua
½ dl sokeria
½ kuumaa vettä

Gluteenittomia savoiardikeksejä (tai sitruunavohveleita)

Vaahdota kerma ja sokeri, lisää joukkoon mascarpone. Sekoita mukaan sitruuna ja lemon curd. Maista.

Liota sokeri kuumaan veteen, lisää puristettu mehu. Pyöräytä keksit liemessä ja asettele vuokaan. Lisää kerros vaahtoa, ja toista kunnes vuoka on täynnä. Anna maustua jääkaapissa yön yli ja koristele.


4 kommenttia: