perjantai 13. marraskuuta 2015

Sapettaako?


Olen luonut itselleni uuden, elämänmittaisen suhteen. Kesällä jyllänneiden kovien vatsakipujen aiheuttajaksi paljastuikin sappikivet. On mukavaa, että syy selvisi, mutta vielä mukavampaa olisi jos sille voisi jotain tehdä. Olin jo menossa leikkaukseen, kunnes se erinäköisistä syistä johtuen peruttiin ja todettiin, että ruokavaliolla pystytään kontrolloimaan kipuja riittävästi. Todellakin toivon niin. Käteeni sain vain sappipotilaiden yleisoppaan ja toivonkipinän siitä, että pääsisin ravintoterapeutin kanssa asiasta juttelemaan.

Itselläni pahimpia kivun aiheuttajia ovat kala, tulinen ruoka, tuore porkkana ja paprika, omena, pavut sekä linssit. Vihkosesta opittuani vältän nyt myös voimakkaasti savustettuja ruokia ja erinäisiä makeutusaineita. Ärsyttävintä on se, että jonkin ainesosan sopimattomuus selviää vain kokeilemalla - ehkä tulee kipuja, ehkä ei. Tämä on siinä mielessä harmillista, että sappikivien aiheuttama kipu on yksi pahimmista. 

En oikein vielä tiedä kuinka asian kanssa tulisi elää. Minulla ei ikinä ole ollut mitään ruoka-aine allergioita ja nyt yhtäkkiä kiellettyjen listalla on yhtä jos toista. Välillä kun saan eteeni jotain mitä en ole syönyt aikoihin, huomaan ensimmäiseksi miettiväni voinko syödä tätä. Sen jälkeen teen pikaisen katsauksen netissä, että onko sillä ruoalla mahdollisesti jokin yhteys sappikohtauksiin. Joskus sitten taas en välitä ollenkaan, mikä kaduttaa kipujen alettua. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti