sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Fondant au chocolat



Elämässä tulee aina eteen tietynlaisia kulmakiviä, risteyksiä ja käännekohtia. Leipomisen saralla fondant au chocolat on ehdottomasti yksi kulmakivistäni. Tiedättekös, kun on niitä leivonnaisia, jotka onnistuvat aina lähes 100 prosentin varmuudella, niin tämä on niitä jotka epäonnistuvat miltein 200 prosentin todennäköisyydellä.

Tämä oli toinen taistoni fondantia vastaan ja hävisin - taas! Tällä kertaa en hyppinyt ohjeessa eteenpäin jääräpäisyyttäni, vaan tottelin jokaista kohtaa. Täydellinen suklaafondant valmistuu voista, suklaasta, munista, sokerista ja vehnäjauhoista. Taikina kaadetaan korppujauhotettuihin vuokiin tai vaikkpa uunin kestäviin kahvikuppeihin ja annetaa levätä jääkapissa parikymmentä minuuttia. Sitten vain uuniin ja parikymmentä minuuttia lisää odottelua. Lopputuloksen pitäisi asetille kumottuna olla reunoilta paistunut ja keskeltä valuva.

Maku on ollut molemmilla kerroilla suussasulavan suklaisa, mutta se koostumus... Tavoitteeni on, että saisin kipattua leivoksen lautaselle, mutta jokin paistovaihheessa menee pieleen. Kumotessani fondant niin sanotusti räjähtää ja lautaselle tulee lähinnä suklaavyöry. Niin turhauttavaa! 

Voin siis tehdä tätä jatkossakin, mutta unohdetaan se kumoamisosuus. Parempi vain tarjoilla nätisti uunivuoasta. Vähän kun rikkoo pintaa ja täyttää aukon vanilijakastikkeella tai marjasoseella, on se lähes täydellistä. Lähes.

1 kommentti: