maanantai 24. heinäkuuta 2017

Pullollinen sadetta
Mikä olisikaan mahtavampi tapa päättää tämä blogihiljaisuus kuin puhumalla kotitöistä! Kyllä, minulla ihan oikeasti oli blogin kirjoittamisen lisäksi suorastaan ikävä kunnon kotitöitä - ruoanlaittoa, kukkien kastelua ja pyykinpesua. Ne ovat kuitenkin ne raamit, joista arkeni pääosin koostuu, joten ilman niitä olo tuntuu melko saamattomalta. Toki kolmen viikon tv:n katselu ja äidin lihapatojen syöminen tekee sekin joskus ihan hyvää.

Tänään puhutaan siis pyykinpesusta. Olen jo pariinkin otteeseen pauhannut teille kodin siivoamisesta, mutta pyykkivuori on jäänyt vaille huomiota. Niinpä nyt paneudumme siihen ja erityisesti niihin pesuaineisiin. Kuten olen jo siivousjuttujen ohella kertonut, en tykkää käyttää erityisen kovia myrkkyjä kotonani. Tämä koskee luonnollisesti myös pyykinpesua. 

Itse olen hyvin tarkka pyykkihuollon kanssa; lajittelen vaatteet tummiin ja valkoisiin, vaikkakin tummien joukossa pesen myös värilliset. Lakanat ja pyyhkeet pesen erikseen, sillä ne vaativat kovemman lämpötilan kuin vaatteet. En käytä kuivausrumpua, vaan mieluiten kuivaan vaatteeni parvekkeella. Toki talvella ne kuivuvat sisätiloissa, mutta heti keväällä kun aurinko lämmittää parvekkeen, niin raahaan pyykkitelineen ulos. En myöskään oikeastaan koskaan pese vajaita koneellisia, sillä vaatteet eivät kaapista lopu, joten aina voi ihan hyvin odottaa, että pyykkiä on koneellisen verran. Harvemmin pyykin vähyys tuottaa ongelmia. Meillä pyykki kuin pyykki pestään ihan vain perus BioLuvililla ja jo vuosia sitten siirryin siinäkin pulverista nesteeseen. Totesin nesteen peseytyävän paremmin pois vaatteista, kun taas pyykkipulverista tahtoi aina välillä jäädä ikäviä valkoisia rakeita tekstiilien pintaan. Nestemäinen pesuaine ei myöskään tuki konetta niin pahasti ja sitä ei todellakaan tarvitse laittaa niin paljoa kuin pullon kyljessä kerrotaan. Tykkään käyttää pyykinpesuaineen kanssa pesupalloa, jolloin pesuaine ei turhaan vaeltele läpi kaikkien putkistojen ja näin ollen konekin pysyy paremmassa kuosissa. 

Pesuaineen lisäksi käytän huuhteluainetta, ja toki joskus harvoin jotain tujumpaa paikallisesti, jos on jokin ilkeä tahra päässyt tulemaan. Huuhteluainetta käytän lähinnä lakanoiden ja pyyhkeiden kanssa, en oikeastaan koskaan vaatteissa. Nyt olen kuitenkin iloinen, kun sain taas yhden kemikaalin pois, sillä huuhteluaineeni vaihtui lennosta pyykkietikkaan. Olen niitä muutamaan otteeseen silmäillyt, mutta nyt pääsin ihan sanoista tekoihin, sillä sain serkultani sitä pullollisen lahjaksi. 


Pyykkietikalla on kovin suuret lupaukset, enkä tiedä onko se nyt aivan niin moniulotteinen kuin sanotaan, mutta ainakin se saa pyykin tuoksumaan ja tuntumaan hyvälle. Huuhteluaineita meille ei siis varmaankaan enää osteta, vaan etikka valloittaa nyt myös pyykkipäivät. Tavallinen etikkahan ajaa saman asian kuin tämä, mutta olen vältellyt sen käyttämistä, sillä etikan pistävä haju ei mielestäni kuulu puhtaisiin lakanoihin. Pyykkietikka kuitenkin tuoksuu paremmalle ja viimeisinkin etikan häivähdys pitäisi lähteä pyykin kuivuessa. Oma etikkani on kuin pullollinen kesäsadetta ja mikä voisikaan olla oivallisempi tuoksu puhtaisiin pyykkeihin. 

Huuhteluaineen tavoin pyykkietikkaa käytetään, jotta pyykistä tulisi puhtaan raikasta ja ihanan pehmeää. Mikä onkaan kammottavampaa kuin kovat pyyhkeet. Lisäksi pyykkietikka poistaa tehokkaasti pahoja hajuja vaatteista, kuten savua tai homeenhajua ja sitä voi käyttää myös tekstiileihin, joihin ei yleensä suositella huuhteluaineita. Pesun yhteydessä pyykkietikka poistaa pyykistäsi vanhojen pesuaineiden jäämiä ja sitten ehkä se paras juttu, mitä en itse tullut edes ajatelleeksi - jokaisella pesukerralla pyykkietikka hoitaa myös konettasi, sillä se estää pesuaineiden ja kalkin kertymisen. Aivan mahtavaa! Pyykkietikka on kaiken kukkuraksi egologista eikä sisällä allergisoivia aineita ja kaiken tämän jälkeen se lupaa vielä kirkastaa värejä ja estää valkoisten vaatteiden kellastumista. Paljon siis lupauksia yhdeksi aineeksi. 

Näin muutaman käyttökerran jälkeen voin kyllä suositella tätä myös muille. Vaikka olen itse jo nyt vakuuttunut, niin luulen, että tulen hämmästymään tämän tehosta yhä uudelleen ja uudelleen. En vielä tiedä mihin aine todella pystyy, mutta nyt juuri minulle riittää, että pyykkini on pehmeää ja tuoksuu hyvälle. Raikkaalle kesäsateelle. 

2 kommenttia:

 1. Moikka! Löysin blogisi ja unettomana yönä lukaisin sen niin sanotusti "kannesta kanteen". Vaikutuin ja ihastuin. Miten mahtavaa olikaan löytää ihan tavallisesta elämästä kertova blogi! (Muuten seuraan lähinnä koira- ja juoksublogeja, jotka luonnollisesti pyörivät intohimoisesti yhden ja saman aiheen ympärillä.) Just tällaista elämänmakuista arkiblogia olinkin kaivannut lukuluettelooni! :)

  Ja sitten: mistä olet tuon pyykkietikan ostanut? Kuulostaa taivaalliselta aineelta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei jee, tervetuloa lukijaksi! Tämän etikan sain lahjaksi, mutta ainakin joissain pienissä sisustuskaupoissa olen näitä nähnyt ja netistäkin saa tilattua :)

   Poista