maanantai 31. heinäkuuta 2017

Kaaliin käärityt



Varhaiskaali on nyt sesongissa ja mikä olisikaan parempaa kuin kotitekoiset kaalikääryleet! Itse en ole koskaan aiemmin näitä tehnyt, mutta äidin valmistamina nauttinut useastikin. En itseasiassa ole varmaan ikinä syönyt kenenkään muun tekemiä kääryleitä kuin äidin. Se johtuu yksinkertaisesti vain siitä, että en sinänsä pidä kaalista. Äidin ohjeessa täytteeseen ei tule kaalia, joten olen aina vain avannut kääryleet ja syönyt pelkän täytteen. Niin teen vielä tänäkin päivänä ja aion tehdä varmaan loppuikäni. 

Vaikka en syö käärylettä sellaisenaan, tekee minun niitä siitä huolimatta joskus aina mieli. Täytteeseen kuitenkin tarttuu jokin sellainen ihana maku, mitä ei tule missään muussa ruoassa. Ehkä kaalissa häiritsee enemmän se koostumus kuin maku. 

Näitä ei kannata tehdä ihan vain kahdelle hengelle, joten kutsuin kaverinkin syömään. Kaalikääryleet ovat varmaan osa sellaista katoavaa perinnettä, enkä tiedä kuinka moni perheenpää niitä enää nykyään vääntää kotikeittiössä. Itsekin ajattelin, että kääryleiden valmistus on jotenkin stressaavaa ja uuvuttavaa, mutta oikeastaan se oli melko leppoisaa puuhaa. Aikaa tähän toki kannattaa varata, kun ne ovat uunissakin aika hyvän tovin, mutta stressaamaan on turha ryhtyä. Kunhan vain vähän suunnittelee ja ennakoi työvaiheita, niin kääryleet tulevat vähän kuin itsekseen. Haastavin osuus lienee tuo kääriminen, mutta kun kotikeittiössä kerran ollaan, niin ei niiden kaikkien tarvitse kääriytyä välttämättä ihan samoin päin. Pääasia, että ruokaa saadaan ja että se on maistuvaa.



Itse tein täsmälleen äidin ohjeen mukaisesti, jotta saisin niistä tutun ja turvallisen makuisia. Ainut virhe minkä tein, oli se kun kaadoin kaalin keitinliemen pois. Käytin sitten tilalla kasvislientä, mutta muistakaa te muut - keitinvesi tulee säästää! Meillä oli lisukkeena perinteisesti perunamuusia sekä puolukkahilloa. Jos et jaksa tehdä hilloa itse, niin voit viedä valmishillon uudelle tasolle sekoittamalla joukkoon hieman kokonaisia pakastepuolukoita. Kätevää! Kaalin lopusta paistoin pannulla muiden ruokailijoiden iloksi pienen muhennoksen, niin kaalia ei mennyt hukkaan. Vaikka et olisikaan kutsunut ruokavieraita, niin kääryleitä kannattaa silti tehdä kerralla kunnon satsi. Niitä voi aivan hyvin myös pakastaa ja näin saat pakastimeen helpon ateriavaihtoehdon sellaiselle pimeälle talvipäivälle kun ei kokkailu kiinnosta!

1 iso varhaiskaali (n 2kg)
vettä ja suolaa

Täyte:

1 dl puuroriisiä
kasvisliemikuutio
800 g  jauhelihaa
1 dl korppujauhoja
2 dl kermaa
1 sipuli
1 tl suolaa
3 tl soijaa
0,5 tl mustapippuria
1 tl kuivattua meiramia
ripaus valkopippuria

Päälle:

siirappia
voinokareita
kaalin keitinlientä

Ensin kannattaa tehdä täyte. Keitä riisi, laita keitinveteen kasvisliemikuutio. Laita taikinakulhon pohjalle kerma ja korppujauhot. Hienonna sipuli ja kuullota voissa. Lisää korppujauho-kermaseokseen jauheliha, sipulit, riisi sekä mausteet. Sekoita tasaiseksi ja laita jääkaappiin maustumaan. Seuraavaksi koverra kaalista kova kanta pois. Laita vesi kiehumaan kattilaan, johon kaali mahtuu. Kaalin ei tarvitse mahtua kokonaan vedenpinnan alle, vaan sitä voi välillä käännellä. Lisää kiehuvaan veteen ripaus suolaa. Keitä kaali suhteellisen kypsäksi, mutta ei liian mössöksi. Ota kaali kattilasta ja huuhdo kylmän veden alla. Säästä keitinliemi! Irroita kaalinlehdet niin, etteivät ne mene rikki. Leikkaa lehtien alareunasta kova kolmiomainen keskusta pois. Laita täytettä lehden keskelle n. 2 rkl ja rullaa kiinni. Isoimmat lehdet laitoin puoliksi, jottei yhteen kääryleeseen tullut liikaa kaalia ja näin niitä sai myös useamman. Voitele uunivuoka ja laita kääryleet vuokaan saumapuoli alaspäin. Laita vuoan pohjalle hieman kaalin keitinlientä (tai kasvislientä) ja kääryleiden päälle siirappia sekä voinokareita. Paista ensin 225 asteessa n. 10 minuuttia ja hiljennä sitten uuni 175 asteeseen. Paista noin 1,5 tuntia. Paistamisen aikana kääryleiden päälle voi silloin tällöin nostella lusikalla nestettä vuoan pohjalta. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti