maanantai 10. toukokuuta 2021

Gluteeniton katuruoka

 

Taiwanilainen katuruoka gua bao on ehdottomasti yksi aasialaisen keittiön helmiä. Ihana pehmeän höyrysämpylän väliin laitetaan mausteista lihaa ja pikkelöityjä kasviksia, päälle vähän limemehua ja tuoretta korianteria - ah. 

Olen kirjoittanut näistä täällä ennenkin, mutta en ole vielä ikinä kokeillut tehdä gua baoja gluteenittomasti. Ohjeen etsintään kului melkoinen tovi, sillä todella moneen reseptiin tarvitsi riisijauhon lisäksi tahmeaa riisijauhoa, jota ilmeisesti saa vain aasialaisista kaupoista. En kuitenkaan jaksanut yhden jauhon takia lähteä ostoksille, niin etsin ohjeen, jossa sitä ei käytetty. 

Täytteen tein pakastimesta löytyneestä joulukinkun palasta, ja kaikki muutki ainekset olivat kaapissa valmiina, eli tämä oli aika säästöruoka. Ainoastaan pari limeä täytyi käydä lähikaupasta hakemassa, mutta muutoin kotoa löytyi kaikki. Kun pitää kaapit hyvin varusteltuina, niin saa äkkiseltään tehtyä vähän erikoisempiakin ruokia. 

Sulatin joulukinkun, joka oli siis jo kypsää ja laitoin sen yöksi marinadiin. Inkivääritahnaa, osterikastiketta, soijakastiketta, kuivattuja chilihiutaleita, limen mehua, vaahterasiirappia ja seesamiöljyä. Lihan kaveriksi pilkoin hieman sipulia ja valkospulia, jotka toki antoivat myös makua. Revin sulaneen kinkun pieniksi paloiksi ja sekoitin marinadiin sipulien kanssa. Seuraavana päivänä sekoitin lihaan vielä kaksi ruokalusikallista maizenaa ja kaadoin sen uunivuokaan. Lorautin joukkoon reilusti vettä, ja annoin muhia uunissa miedolla lämmöllä tunnin verran. Liha tosiaan oli jo kypsä, joten halusin vain, että se hetken kiehuu ja kastike paksunee. 

Gua bao sämpylät

4.7 dl riisijauhoa
1,6 dl perunatärkkelystä
0,4 dl maissitärkkelystä
1 tl ksantaania
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
1 pss kuivahiivaa
2,4 dl vettä tai maitoa
0,6 dl rypsiöljyä
3 rkl sokeria

Sekoita riisijauho, perunatärkkelys ja maissiärkkelys keskenään. Tästä tulee yhteensä 6,7 desiä jauhoseosta, josta otetaan sivuun 1,4 desiä. Lisää 6,7 desin jauhoseokseen ksantaani, leivinjauhe, suola ja hiiva. Lämmitä maito 42 asteiseksi ja lisää sokeri. Sekoita kunnes sokeri sulaa. Tee pieni kuoppa jauhoseoksen keskelle ja kaada kuoppaan lämmitetty maito sekä öljy. Sekoita tasaiseksi, jolloin taikinasta tulee melko tahmeaa. Itse lisäsin kourallisen jauhoseosta. Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan levätä 10 minuuttia. Taikina kiinteytyy hieman, joten älä huolehdi jos se jää vielä vähän käsiin. Ota levännyt taikina jauhotetulle pöydälle ja pyörittele pötköksi. Leikkaa pötkö 8 palaan, muotoile palat palloiksi, litistä ne ovaalin malliseksi ja taita kaksin kerroin. Höyrytyksen jälkeen taitettu tasku on helppo avata ja täyttää. Anna sämpylöiden kohota lämpimässä tunnin ajan. Höyrytä sämpylöitä 10-15 minuuttia kunnes ne ovat ilmavia ja kypsiä. Tarjoile lämpimänä.


Lisäksi teen gua baoihin aina pikapikkelöityjä vihanneksia, eli yksi osa vettä, yksi osa sokeria sekä yksi osa valkoviinietikkaa. Maustan sitä vielä suolalla ja chilillä - kuivattua tai tuoretta, riippuu sitä mitä sattuu olemaan. Liemi kuumennetaan kattilassa niin, että sokeri liukenee, mutta sitä ei saa keittää. Kuumennettu liemi kaadetaan pilkottujen vihannesten päälle ja annetaan maustua ainakin tunnin, mielellään yön yli. 

Taikinasta piti tulla 16 höyrytettyä sämpylää, mutta ne olivat niin pieniä, että tein vain 8. Käytin tällä kertaa babmuhöyrytintä, mutta myös ihan tavallinen höyrykattila käy. Valitsitpa kumman tahansa, niin laita pohjalle pala leivinpaperia, jottei sämpylät takerru kiinni. Ei nämä ole täysin verrattavissa venhästä tehtyihin, mutta kuitenkin parempi, kuin elämä ilman gua baoja. Sämpylä on paljon enemmän sämpylämäisempi, kun taas vehnästä tehtynä se on sellainen ilmavan pehmeä ja ehkä jopa hieman makea. Mutta jos pidät aasialaisesta katuruoasta, niin kannattaa kyllä kokeilla - ei siinä mitään menetä.

2 kommenttia:

  1. Herkullisen näköistä!💛

    https://jasukuvaa.blogspot.com/

    VastaaPoista
  2. Huomenta! Haastan sinut tekemään blogiisi postauksen lempiblogeistasi! Mieti mitä blogeja luet ja listaa niistä parhaimmat! Me tarvitsemme kesäksi luettavaa!🤍

    https://jasukuvaa.blogspot.com/

    VastaaPoista