keskiviikko 9. marraskuuta 2022

Äidin lanttulaatikko


Lanttulaatikko on ollut kiellettyjen ruokien listalla useamman vuoden ajan, mutta nyt kun vatsaoireet on saatu lääkkeillä hallintaan, niin voin syödä taas mitä haluan. Jouluruoista lanttulaatikko ja sinappisilakka ovat aina olleet suosikkejani, mutta mitä tahansa lanttulooraa en lautaselleni kelpuuta. Vain äidin tai mummun tekemä käy, ja kun mummun reseptistä ei ole tietoa, niin päätin yrittää äidin ohjeella.

Mielestäni lanttulaatikon kuuluu olla riittävän makea ja kardemumma sopii siihen todella hyvin. Mummun laatikko oli tummempaa ja sileämpää kuin äidin, eikä siinä ollut kardemummaa. Aikaa säästääkseni käytin valmista lanttusosetta, mutta voi olla, että se oli virhe, sillä laatikosta tuli liian kitkerää. 

Tämän laatikon tein ihan vain lihapadan kanssa syötäväksi, mutta joululaatikot voi myös pakastaa. Kypsennä esimerkiksi lanttulaatikko 200 asteessa tunnin ajan ja aattona sulatuksen jälkeen 175 asteessa toisen tunnin. Jos kuitenkin syöt sen heti, niin paista miedolla pari tuntia, jolloin siitä tulee parempi.

Äidin lanttulaatikko

1,2 kg lanttuja tai 1 kg valmista sosetta
0,5 tl suolaa
2 dl kermaa
1 dl maitoa
1 dl gluteenittomia korppujauhoja
2 munaa
0,5 tl jauhettua inkivääriä
0,5 tl kanelia
0,75 tl kardemummaa
ripaus muskottipähkinää ja maustepippuria
0,5 dl siirappia
0,5 dl sokeria

Pinnalle voita ja korppujauhoja

Kuori ja keitä lantut suolatussa vedessä. Ota keitinvettä talteen ja soseuta lantut. Sekoita maito, kerma ja korppujauhot, anna turvota. Lisää lanttusose, siirappi, sokeri ja mausteet. Notkista tarvittaessa keitinvedellä, valmiin soseen kanssa ei tarvitse. Maista ennen kananmunaa. Kaada seos vuokaan ja ripottele pinnalle korppujauhoja sekä lisää pari voinokaretta. Paista 150-175 asteessa n. 2 tuntia.  


4 kommenttia:

  1. Mä en itse ole oikein oppinut pitämään noista joululaatikoista vaikka joulupöydässä aina vähän tuleekin maistettua.

    VastaaPoista
  2. Mie rakastan jouluruokia, porkkana-, lanttu-, ja bataattilaatikot kaikki on herkkua! En tosin ole koskaan tehnyt laatikoita itse. En edes koulussa,kun oltiin monta viikkoa opiskelemassa koulun keittiössä. Satuin kyllä siihen porukkaan joka kuori kasan lanttuja, mutta en itse päässyt laatikon valmistusporukkaan. :D

    VastaaPoista
  3. Joulu tulee kovaa vauhtia :) Ja meidän lomamatka.

    VastaaPoista
  4. Lanttulaatikko on ainoa jouluruoka, josta en oikein tykkää. Turhan vahvanmakuinen se on.

    VastaaPoista