lauantai 19. marraskuuta 2022

Juuri sopivaa arkiruokaa perjantaille


Joskus on päiviä kun ei kiinnosta tehdä edes sitä arkista nakkikastiketta, ja sitten joskus taas on päiviä, kun tekee mieli hienostella oikein viimeisen päälle. Piipahdin toissapäivänä Hakaniemen halliin, sillä halusin tunnelmoida jo kaikkia ihania joulujuttuja. Siellä paikanpäällä iski ajatus, että nythän olisi hyvä tilaisuus ostaa ruokatarpeet seuraavan päivän ruokaan ja siitä se sitten lähti kehittymään.

Löysin hallista fenkolilla ja basilikalla maustettua raakamakkaraa, jota olen ostanut kerran aiemminkin, ja muistin, että se oli aivan ihanan makuista. Makkaran lisäksi ostin osso buccoa, ja viimein ajatus olikin jo valmis - herkkusienirisottoa ja täyteläistä pataa. 

Aloitin padalla, jotta se sai muhia uunissa ihan rauhassa. Salottisipulia, purjoa, valkosipulia, rosmariinin oksa ja fenkolin siemeniä. Kuullotin niitä hetken oliiviöljyssä, jotta maut tulisivat kunnolla esiin, ja sen jälkeen puristelin makkarat ulos kuorestaan. Niistä tuli vähän kuin pieniä lihapullia ja paistoin niihin kauniin pinnan. Seuraavaksi lisäsin pataan tölkillisen kirsikkatomaatteja sekä yhden purkin Pirkan punaviinikastiketta. Maustoin pataa vielä lihafondilla ja pippurilla, jonka jälkeen lisäsin mehukkan osso bucon keskelle ja haudutin uunissa 175 asteessa pari tuntia. Kun pata oli valmis, nostin osso bucon pois ja suurustin lientä maizenalla, sekä tarkistin maun. Täydellistä ja ylellistä, eli juuri sopivaa arkiruokaa perjantaille.

Herkkusienirisotto

1 rasia tuoreita herkkusieniä
1-2 salottisipulia
1 l kanalientä
2 dl kermaa
3 dl risottoriisiä
oliiviöljyä
pippuria, suolaa
raastettua parmesaania
valkoviiniä

Kuori ja pilko sipuli, ja kuullota oliiviöljyssä. Lisää siivutetut herkkusienet. Ota paistetut sienet ja sipulit hetkeksi pois pannulta, ja kuullota riisiä öljyssä. Lisää kanalientä vaiheittain niin, että riisi peittyy ja anna sitten imeytyä miedolla lämmöllä. Laita sienet takaisin joukkoon. Lisää lopuksi kerma, juusto, viini ja mausteet. Maistele. Risotto on valmis, kun se on pehmoista ja maukasta.

4 kommenttia:

  1. Olet selvästikin taitava kokki. Osso buccoa ei ihan kuka vaan ohimennen huitaise:)

    VastaaPoista
  2. Osso bucco on niin hyvää. Ei ollakaan hetkeen tehty.

    VastaaPoista
  3. Näyttää hyvältä! meidän lasten lemppari arkiruoka tehdään aikuiseen makuun ylelliseksi munamaidolla, juustoraasteella ja uunissa hauduttamalla - makaronimössöstä makaronilaatikkoon. :D Risottoa en edes muista koskaan tehneeni, pitääkin laittaa muistiin. :)

    VastaaPoista